Știri

Criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică vor fi actualizate

Criteriile de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare urmează a fi actualizate. În acest sens, pe agenda ședinței secretarilor generali a fost inclus un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea HG nr. 643/2003 cu privire la aprobarea Normelor metodologice și criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare și de servire a mesei.

 

După cum se menționează în nota proiectului, completarea și actualizarea criteriilor de clasificare reflectă realitatea diversității turistice, precum și corespund tendinței de păstrare și valorificare a stilului arhitectural tradițional (regional, zonal sau local), precum și ecologiei și sustenabilității.

 

La fel, Normele se propun a fi completate și compartimente noi, care să conțină acele criterii ce nu se încadrează în compartimentele existente la moment, cum ar fi, de exemplu - posibilități de organizare de evenimente de afaceri, recepții, conferințe etc.

 

Astfel, se propune completarea criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea pe stele a pensiunilor, pensiunilor agroturistice și caselor rurale cu următoarele criterii:

  • Servicii de acces la rețeaua globală Internet;
  • Trusă medicală;
  • Terminale de plată fără numerar ale băncilor comerciale și/sau societăților de plată licențiate de Banca Națională a Moldovei, fiind asigurată posibilitatea de achitare a plăților pentru serviciile prestate și produselor comercializate;
  • Localizarea unității de cazare pe cel puțin una din hărțile digitale (spre exemplu Maps.me, Google, Waze, Apple Maps, Yandex și altele similare).

 

În același timp, se propune completarea cu criterii noi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea pe stele a campingurilor și satelor de vacanță:

  • Amplasamentul satului de vacanță trebuie să asigure un microclimat favorabil, ferit de surse de poluare (zgomot, noxe etc.) și de alte elemente care ar putea pune în pericol securitatea și sănătatea turiștilor;
  • Campingurile și satele de vacanță vor dispune de terminale de plată fără numerar ale băncilor comerciale și/sau societăților de plată licențiate de BNM și să asigure posibilitatea de achitare a plăților pentru serviciile prestate și produselor comercializate;
  • Alimentarea cu apă trebuie asigurată prin racordarea la rețeaua publică, iar în lipsa acesteia, prin realizarea de foraje proprii sau de alte lucrări de captare a unor izvoare din zonă. Este permisă alimentarea cu apă din fântână acoperită din care apa se scoate cu găleata sau cu alt mijloc similar;
  • Grupurile sanitare comune trebuie să fie amplasate cât mai central posibil, dar nu mai aproape de 20 m de cel mai apropiat spațiu de cazare (parcelă, căsuță sau bungalow) și nu mai departe de 100 m de cel mai îndepărtat spațiu de campare-cazare.

 

De asemenea, se propune completarea criteriilor cu un compartiment nou - Criterii minime de sustenabilitate, ce va include următoarele10 criterii:

  • Utilizarea produselor de curățare și de igienă personală biodegradabile și/sau ecologice;
  • Utilizarea șampoanelor, gelurilor de duș și săpunurilor lichide oferite turiștilor în dozatoare;
  • Container sau ladă de compostare a deșeurilor alimentare;
  • Acces la informație cu privire la minimizarea consumului de energie și apă;
  • Iluminatul de interior și exterior este eficient energetic;
  • Sisteme de colectare a apei pluviale de pe acoperișuri, acolo unde este posibil;
  • Respectarea lanțului scurt de aprovizionare pentru produsele alimentare;
  • Minimum o cameră și spațiile comune (sala de restaurant, terasă) - accesibile persoanelor cu nevoi speciale, acolo unde este cazul;
  • Opțiuni de transport alternativ prietenoase cu mediul (biciclete, trotinete, inclusiv electrice, căruță etc.);
  • Satisfacția clienților este monitorizată pe rețelele de socializare și prin intermediul unui chestionar simplificat, oferit oaspeților.

 

Proiectul mai prevede ajustarea unor noțiuni, în vederea eliminării anumitor constrângeri din activitatea antreprenorilor din domeniul turismului. Dacă la moment, o casă rurală este structura de cazare turistică şi, după caz, de alimentare, organizată în baza unei case (gospodării) proprietate privată în stil arhitectural tradițional (regional, zonal sau local), cu o capacitate de până la 3 camere, pentru cazarea a maximum 10 persoane, proiectul prevede eliminarea acestor limitări de camere/persoane.

 

Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul aprobării proiectului.

 

Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică în anul 2023, comparativ cu anul 2022 în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare din Republica Moldova s-au înregistrat creșteri atât la numărul turiștilor cazați, cât și la înnoptările turistice cu 17,2% și, respectiv cu 5,1%. Cazările înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2023 au însumat 391,5 mii vizitatori, din care 196,0 mii (50,1%) au revenit turiștilor rezidenți și 195,5 mii (49,9%) - turiștilor nerezidenți (străini). Durata medie de ședere a unui turist în structurile de primire turistică în anul 2023 a fost de 4,6 zile (6,1 zile - pentru turiști rezidenți și 3,1 zile - pentru turiști nerezidenți).

 

Vă recomandăm să consultați rubrica dedicată sectorul turismului  pentru mai multe aspecte practice.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

716 vizualizări

Data publicării:

24 Aprilie /2024 07:56

Catalogul tematic

Noutăți | Turism

Etichete:

consultari publice | turism rural | eco-turism

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon