Știri

Criteriile de determinare și selectare a contribuabililor onești vor fi revizuite

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a înaintat pentru consultări publice proiectul Regulamentului aferent stimulării morale (non-financiare) a contribuabililor oneşti, care va stabili modul şi condiţiile de organizare şi desfăşurare a acţiunii de stimulare cu certificate de credibilitate a celor mai oneşti contribuabili, care au asigurat un înalt grad de conformare fiscală voluntară, prin calcularea corectă, raportarea şi vărsarea deplină şi la timp la bugetul public naţional a obligaţiei fiscale aferente activităţii de întreprinzător, demonstrând un nivel înalt al transparenţei activităţii desfăşurate.

 

În afirmația autorilor, elaborarea noului act normativ este dictată de necesitatea revizuirii criteriilor de determinare și selectare a contribuabililor onești, a indicatorilor economico-financiari ce urmează a fi întruniți pentru acordarea calificativului de contribuabil onest; reexaminării procesului de analiză și verificare a contribuabililor care merită aprecierea din partea autorității fiscale etc.

 

În condițiile aprobării proiectului în redacția propusă, prevederile acestuia se vor extinde asupra contribuabililor - persoane juridice şi fizice, care practică activitatea de întreprinzător; sunt înscriși în Registrul Fiscal de Stat, administrat de SFS; întrunesc indicatorii stabiliți în Regulament; nu întrunesc riscuri de conformare fiscală.

 

Deci, dreptul de a fi menţionat cu certificat de credibilitate se va atribui contribuabilului care pe parcursul activităţii desfăşurate, cumulativ, întruneşte următorii indicatori: în urma controalelor efectuate în ultimele 3 perioade fiscale nu au fost depistate încălcări sau sumele calculate conform deciziilor emise nu depăşesc pragul de semnificaţie; nu a admis restanţă la buget la situaţia din ultima zi a ultimului an de gestiune; în ultimul an de gestiune nu i s-au aplicat măsuri de executare silită a obligaţiilor fiscale și/sau nu a fost modificat termenul de stingere a obligaţiilor fiscale prin amânare sau eşalonare.

 

Totodată, calitatea de contribuabil onest va putea fi acordată contribuabililor care pe parcursul activităţii desfăşurate în ultimii 3 ani consecutive au obţinut venit impozabil în fiecare an; suma obligaţiilor fiscale anuale calculate pe parcursul perioadelor examinate constituie cel puţin 10% din suma totală a venitului declarat (rd. 0101 din VEN12/UNIF21), rd. 1 din SIMM20, rd. 1 din IU17); salariul mediu al angajaţilor depăşeşte salariul mediu lunar pe economie și numărul mediu anual de salariați depășește 5 persoane pe parcursul perioadelor examinate; nu au admis cazuri de neprezentare sau prezentare tardivă a dărilor de seamă fiscale etc.

 

Conform proiectului, deţinătorii de certificate vor fi scutiţi, în următorii 2 ani de la înmânare, de controale fiscale prin metoda verificării totale şi tematice, iniţiate de organele fiscale, cu condiţia că contribuabilul nu îşi va schimba comportamentul fiscal.

 

De menționat că odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament (la data publicării în MO), va fi abrogat Ordinul IFPS nr. 396/2015 despre aprobarea Regulamentului cu privire la stimularea morală (non-financiară) a contribuabililor oneşti.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

767 vizualizări

Data publicării:

18 Decembrie /2023 10:11

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Contribuabili onești

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon