Știri
CSE a aprobat noi măsuri privind securitatea energetică
Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie va fi ajustat. Astfel, consumatorilor casnici, care au coeficientul R mai mare sau egal cu 15%, dar mai mic decât 35%, li se va atribui categoria de vulnerabilitate energetică medie, iar celor cu coeficientul R mai mic sau egal cu 15% - cea scăzută. Măsura a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale din 16 decembrie curent, prin Dispoziția nr. 54.
Totodată, gospodăriilor casnice cu un consum estimat de energie mai mare sau egal cu 5000 lei, care au indicat în cerere un venit global al familiei mai mic de 25% din costul estimat al energiei, li se va aplica cel mult categoria de vulnerabilitate medie. Pentru revizuirea categoriei de vulnerabilitate energetică, consumatorii pot depune o solicitare la Ministerul Muncii și Protecției Sociale de modificare a cererii în Sistemul Informațional de Vulnerabilitate Energetică. Din cerere nu vor putea fi excluși membrii gospodăriei casnice declarați în solicitarea inițială.
Consumatorilor debranșați de la energia termică, furnizorii vor aplica compensații echivalente gradului de vulnerabilitate foarte ridicată, în cazul în care consumul facturat depășește 10% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat. Pentru consumatorii debranșați, pentru care consumul facturat este egal sau mai mic de 10% din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat, se vor aplica compensații echivalente gradului de vulnerabilitate medie.
De asemenea, conform deciziei CSE, până la 100 milioane m3 de gaze naturale vor fi achiziționate de SA „Energocom” și vândute SA „Moldovagaz”, la un preț preliminar de 1108,61 dolari per 1000 m3. În acest sens, SA „Moldovagaz” va depune o cerere de cumpărare a gazelor naturale, în baza unui contract individual de tip EFET. Măsura este necesară pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul în care concernul rus „Gazprom” a redus substanțial volumul de gaze livrat țării noastre.
Volumul și prețul final al gazelor naturale vor fi precizate până la data de 10 ianuarie 2023, prin actul de predare-preluare a gazelor naturale, semnat între cele două companii. Gazele naturale achiziționate vor fi livrate exclusiv pe teritoriul Republicii Moldova pe care își desfășoară activitatea operatorii de sistem licențiați, iar SA ”Energocom” nu va include o marjă de profit în prețul de vânzare.
În condițiile unor modificări substanțiale ale prețurilor la resursele energetice, în special la gazele naturale, cu impact major asupra costurilor suportate de operatori, membrii CSE au dispus ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să efectueze ajustarea extraordinară, în termen de 3 zile lucrătoare, a prețului pentru energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile din sectorul termoenergetic, cu excepția SA „Termoelectrica”. Ajustările vor fi făcute în baza componentelor incluse în prețul și tariful în vigoare, aplicând prețul actual de achiziție a combustibilului primar.
În același timp, pe perioada stării de urgență, titularii de licență, care desfășoară activități de producere, distribuție și furnizare a energiei termice, vor declara cantitatea de energie importată până la ultima dată a lunii imediat următoare celei de gestiune.
În scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, precum și multiplele constatări ale Consiliului Audiovizualului pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Muncii și Protecției Sociale
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
947 vizualizări
Data publicării:
19 Decembrie /2022 07:54
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
stare de urgenta
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.