Știri

Deciziile SPCSB de sistare a executării activităților și tranzacțiilor cu bunuri vor fi remise SFS

Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), prin derogare de la prevederile1 art. 33 alin. (4) din Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, va emite deciziile de sistare a executării activităților și tranzacțiilor cu bunuri, inclusiv cu mijloace financiare identificate sau notificate conform subpct. 1.3 din Dispoziția nr. 45 din 31 octombrie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a RM (CSE), pe un termen de 30 zile lucrătoare, cu remiterea deciziei respective Serviciului Fiscal de Stat (SFS).

 

CSE, în cadrul ședinței din 27 februarie 2023, prin Dispoziția nr. 61 a aprobat modificări și completări la prevederile pct. 1 din Decizia nr. 45, ce au fost elaborate în vederea asigurării securității RM și stabilității sectorului financiar, precum și în scopul excluderii riscurilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului.

 

Astfel, CSE a dispus că SFS, prin derogare de la unele prevederi1 din Codul fiscal, va aplica măsuri asigurătorii asupra bunurilor, inclusiv a mijloacelor bănești ale persoanelor specificate la subpct. 1.2 din Decizia nr. 45.

 

O altă completare aprobată de CSE prevede că autoritatea fiscală, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data recepționării de la SPCSB a scrisorii cu privire la anularea deciziilor de sistare a executării activității sau tranzacției suspecte, a bunurilor suspecte și/sau excluderea persoanei din lista elaborată de Serviciul de Informare și Securitate, va anula măsurile întreprinse aferent persoanei excluse din listă.

 

Menționăm, conform subpct. 1.2 din Decizia nr. 45, lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor se elaborează și se actualizează de către SIS, care colaborează în acest sens cu SPCSB, Banca Națională a Moldovei și alte autorități publice cu competențe incidente în domeniul dat. SIS poate exclude o persoană inclusă în listă anterior, dacă au încetat cauzele și condițiile care au justificat includerea acesteia în listă sau dacă au survenit alte circumstanțe obiective legate de interesele superioare ale statului.

 

După cum stabilește subpct. 1.3 din Decizia nr. 45, prin derogare de la prevederile2 art. 33 alin. (2) din Legea nr. 308/2017, entitățile raportoare specificateîn art. 4 alin. (1) lit. a), c), g) și i) din Legea prenotată urmează să se abțină  de la executarea activităților și tranzacțiilor, inclusiv celor ce vizează achitarea dividendelor, înstrăinarea de bunuri imobile, mobile și valori mobiliare, inclusiv prin utilizarea instrumentelor juridice de cesiune, precum și operarea unor modificări  esențiale în structura proprietății realizate de către persoanele vizate pentru un termen de până la 5 zile lucrătoare, cu informarea imediată a SPCSB, dar nu mai târziu de 24 de ore din momentul identificării și aplicării măsurii corespunzătoare.

________________________________________

1 Art. 132 (Sarcina de bază a SFS), art. 1321 (Principiile generale de organizare a SFS), art. 1324-134 (Funcţiile de bază ale SFS; Atribuţiile SFS; Drepturile SFS şi ale funcţionarilor fiscali), art. 193 (Condiţiile declanşării executării silite a obligaţiei fiscale), art. 200 (Sechestrarea bunurilor ca modalitate de asigurare a executării silite a obligaţiei fiscale), art. 227 (Măsurile de asigurare a stingerii obligaţiei fiscale), art. 230 (Sechestrarea bunurilor).

 

2Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

Articolul 33. Măsuri asigurătorii

 (2) Entitățile raportoare, din oficiu sau la solicitare, se abțin de la executarea activităților și tranzacțiilor cu bunuri, inclusiv mijloace financiare, pentru un termen de pînă la 5 zile lucrătoare, dacă stabilesc suspiciuni pertinente care pot indica despre acțiuni de spălare a banilor, infracțiuni asociate acestora, acțiuni de finanțare a terorismului sau a proliferării armelor de distrugere în masă, în curs de pregătire, de tentativă, de realizare ori deja realizate, și informează imediat Serviciul, dar nu mai tîrziu de 24 de ore de la momentul abținerii.

 

3Articolul 4. Entitățile raportoare

(1) Sub incidența prezentei legi cad următoarele persoane fizice și juridice, denumite în continuare entități raportoare:

a) băncile specificate în Legea nr. 202/2017 privind activitatea băncilor;

c) societățile de registru, societățile de investiții, societățile de administrare a investițiilor, Depozitarul central unic, operatorii de piață, operatorii de sistem, asigurătorii (reasigurătorii), intermediarii în asigurări și/sau în reasigurări persoane juridice, Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule, fondurile nestatale de pensii, organizaţiile de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut, asociațiile centrale ale asociațiilor de economii și împrumut;

g) avocații, notarii și alți liber-profesioniști, în perioada participării, în numele clientului, la orice tranzacție financiară și imobiliară sau în perioada acordării asistenței pentru planificarea ori efectuarea tranzacțiilor pentru client ce țin, în ambele cazuri, de vînzarea-cumpărarea imobilelor, donația bunurilor, gestionarea mijloacelor financiare, valorilor mobiliare și altor bunuri ale clientului, deschiderea și gestionarea conturilor bancare și/sau conturilor de plăți, crearea și gestionarea persoanelor juridice, gestionarea bunurilor aflate în administrare fiduciară, precum și de procurarea și vînzarea acestora;

i) societățile de plată, societățile emitente de monedă electronică și furnizorii de servicii poștale care activează în conformitate cu Legea nr. 114/2012 cu privire la serviciile de plată și moneda electronica.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

810 vizualizări

Data publicării:

03 Martie /2023 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

cse | prevenirea spalarii banilor | activitatea sfs | administrarea sechestrelor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon