Știri

Depozitele de deșeuri: modul de funcționare

În Republica Moldova vor funcționa depozite regionale de deșeuri, care vor fi clasificate în funcţie de natura deșeurilor în: depozite pentru deșeuri periculoase; depozite pentru deșeuri nepericuloase și depozite pentru deșeuri inerte.

 

La consultări publice este publicat proiectul HG pentru aprobarea Regulamentului privind depozitarea deșeurilor, care stabilește cadrul legal pentru desfășurarea activităţilor de depozitare a deșeurilor, pentru proiectarea, construcția, exploatarea, monitorizarea, închiderea și urmărirea postînchidere a depozitelor noi și celor existente.

 

Conform proiectului, depozitele menționate mai sus trebuie să fie depozite de deșeuri care deservesc cel puțin:

  1. 1 mil. de locuitori – pentru depozitele de deșeuri periculoase.
  2. 200 mii de locuitori, având la bază abordarea regională a gestiunii deșeurilor  pentru depozitele de deșeuri nepericuloase;
  3.  50 mii de locuitori – pentru depozitele de deșeuri inerte.

 

Totodată, într-un depozit de deșeuri nu vor fi acceptate deșeurile lichide; cele explozive, oxidante, inflamabile; deșeurile periculoase medicale sau alte deșeuri clinice periculoase de la unităţi medicale sau veterinare cu proprietatea HP9, precum și nici anvelopele uzate, întregi sau tăiate, excluzând anvelopele folosite ca materiale în construcţii într-un depozit.

 

Conform proiectului, autorităţile administraţiei publice locale, stabilesc Programul de prevenire a generării deșeurilor, care se integrează în Programul național pentru gestionarea deșeurilor, în baza căruia se elaborează programele locale de gestionare a deșeurilor pentru zonele de management integrat al deșeurilor.

 

Precizăm că Programul Naţional pentru gestionarea deşeurilor stabilește măsuri referitoare la:

- creșterea colectării separate a deșeurilor biologice, reducând cantitatea de depozite de deșeuri biodegradabile municipale cu 15% până în 2027;

 - promovarea colectării separate, pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor voluminoase, contribuind la reducerea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare cu 25 % până în 2027.

 

Regulamentul mai prevede că APL va lua decizii privind crearea asociațiilor regionale de management al deșeurilor, în scopul implementării unui management adecvat al activităților de eliminare prin depozitare a deșeurilor municipale. În situaţia în care depozitele deservesc două sau mai multe raioane, programul de funcţionare și costurile operaţiilor de depozitare se stabilesc de comun acord cu toate autorităţile administrației publice locale implicate.

 

Costurile aferente activităţii de depozitare se suportă de către generatorii și deținătorii de deșeuri.

 

Totodată, regulamentul prevede că depozitarea deșeurilor va fi efectuată de un operator - persoanele fizice sau juridice care sunt responsabile pentru depozitele de deșeuri în conformitate cu prevederile Legii privind deșeurile.

 

Operatorul depozitului de deșeuri va fi obligat să își constituie un fond pentru închiderea și urmărirea postînchidere a depozitului. Fondul va fi păstrat într-un cont purtător de dobândă deschis la o bancă comercială, cu excepţia cazului în care operatorul depozitului de deșeuri are calitatea de instituţie publică și fondul se păstrează într-un cont deschis la trezoreriile teritoriale ale Ministerului Finanțelor. Dobânda obţinută constituie sursa suplimentară de alimentare a fondului. Totodată, Fondul se constituie în limita bugetului stabilit prin proiectul tehnic pentru construcția depozitului planificat pentru activitățile de închiderea și urmărirea postînchidere a depozitului și se realizează prin eșalonarea anuală a acestui buget, astfel: din cota-parte din tarifele de depozitare percepute de operator din prima zi a intrării în funcţiune a depozitului, unde se realizează depozitarea deșeurilor pentru persoana terță, stabilită în urma efectuării studiului de fezabilitate al depozitului și  din cota-parte anuală din bugetul stabilit prin proiectul tehnic pentru construcția depozitului unde operatorii realizează eliminarea propriilor deșeuri.

 

Precizăm, conform prevederilor Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2023-2027, se prevede dezvoltarea sistemelor integrate de management al deșeurilor bazate pe abordarea regională și divizarea teritorială a țării în 8 regiuni de management al deșeurilor, după cum urmează:

  • RMD 1 - r-nul Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești, Ceadâr-Lunga;
  • RMD 2 -r-nul Leova, Cimișlia, Basarabeasca;
  • RMD 3 - r-nul. Căușeni, Ștefan-Vodă;
  • RMD 4 - mun. Chișinău, rnul. Strășeni, Ialoveni, Hâncești, Criuleni, Cocieri, Anenii Noi;
  • RMD 5 - r-nul Ungheni, Nisporeni, Călărași;
  • RMD 6 - r-nul Șoldănești, Rezina, Telenești, Orhei:
  • RMD 7 - mun. Bălți, rnul. Drochia, Râșcani, Glodeni, Florești, Fălești, Sângerei, Soroca;
  • RMD 8 - r-nul Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni.

 

Proiectul Regulamentului privind depozitarea deșeurilor poate fi consultat până la 7 iulie curent.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Guvernul Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1390 vizualizări

Data publicării:

14 Iunie /2023 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

ecologizarea economiei | reciclarea deseurilor | depozitarea deșeurilor

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon