
Știri
Digitalizarea a 225 de servicii publice pentru mediul de afaceri până în anul 2027
Până în anul 2027, Agenția de Guvernare Electornică (AGE) se își va concentra eforturile pentru atingerea unor obiective ambițioase, cum ar fi:
- 85% din serviciile publice pentru cetățeni - disponibile online;
- modernizarea Portalului Serviciilor Publice conform conceptului „evenimentelor de viață”;
- integrarea cu portalul digital unic al Uniunii Europene;
- asigurarea accesibilității produselor și serviciilor TIC pentru persoanele cu dizabilități; pilotarea unui asistent virtual bazat pe inteligență artificială pe PSP și aplicația EVO.
Despre aceasta anunță instituția într-un comunicat de presă, în legătură cu aprobarea de către Guvern a Programului de implementare pentru anii 2025-2027 a Strategiei de transformare digitală a RM 2023–2030 și a Programul Național de Aderare a Republicii Moldova la UE (PNA) pentru perioada 2025-2029, documente ce vor ghida eforturile de transformare digitală din sectorul public și vor consolida inițiativele de integrare europeană, cu un impact direct asupra cetățenilor, mediului de afaceri și administrației publice.
Astfel, în contextul ambelor programe aprobate, AGE are un rol central în implementarea transformării digitale. Printre acțiunile prioritare ale AGE se numără:
- Dezvoltarea platformei eDemocrație (modul e-Petiție, e-Feedback, e-Sondaj) – până în iunie 2025;
- Lansarea Serviciului guvernamental de suport clienți – până în iunie 2025;
- Dezvoltarea Portalului e APL pentru administrația publică locală – până în iunie 2026;
- Extinderea aplicației EVO prin dezvoltarea de noi module – până la finele anului 2026;
- Implementarea Portofelului de identitate digitală în baza serviciului EvoSign;
- Digitalizarea a minimum 225 de servicii publice pentru mediul de afaceri;
- Instituirea a 50 de noi Centre unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) – atingând un total de 150 până în 2027;
Pentru cetățeni și mediul privat, efectele se vor reflecta prin servicii publice mai bune, acces la piața muncii, scăderea prețurilor, dezvoltare tehnologică, inovare și oportunități de investiții, se menționează în comunicat. Astfel, Programul de implementare a Strategiei de transformare digitală propune un plan coerent de acțiuni structurate în jurul a trei direcții strategice:
- Dezvoltarea societății digitale;
- Consolidarea sectorului TIC și al economiei digitale;
- e-Transformarea sectorului public.
La rândul său, Programul Național de Aderare a Republicii Moldova la UE pentru perioada 2025 2029 promovează o abordare intersectorială și colaborativă, reunind administrația publică, sectorul privat, mediul academic și societatea civilă în efortul comun de a construi o Moldovă digitală, competitivă și incluzivă.
Programul are ca obiective principale:
- Reforma instituțiilor publice;
- Modernizarea serviciilor guvernamentale;
- Reducerea birocrației și a timpului de procesare a solicitărilor;
- Creșterea transparenței și eficienței în administrație.
Până la finele anului 2027, Strategia va contribui la accelerarea economiei naționale. Ponderea exporturilor de servicii TIC va crește la 14%, față de 10%, acum doi ani.
De asemenea, anual, se vor aloca a câte 2,7 miliarde de lei - investiții în sectorul IT, iar 85% din serviciile publice vor fi accesate online de către antreprenori. Identitatea digitală activă va deveni realitate pentru 45% din cetățeni.
În același timp, Programul va contribui la crearea de oportunități pentru tineri, prin înființarea a două huburi digitale.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
337 vizualizări
Data publicării:
02 Iunie /2025 07:48
Catalogul tematic
Servicii electronice | Noutăți
Etichete:
UE | business | digitalizare
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.