Servicii electronice

Din 1 ianuarie, noi categorii de contribuabili vor fi obligați să utilizeze metodele de raportare electronică. Trei pași pentru accesarea sistemului

Ținând cont de faptul stabilirii obligativității de prezentare a dărilor de seamă în format electronic de noi categorii de contribuabili, venim în sprijinul acestora, republicând articolul ce poate ghida persoanele interesate în accesarea sistemului de raportare.

 

După examinarea în trei lecturi, Parlamentul RM a votat Legea pentru modificarea unor acte normative (politica fiscală și vamală pe anul 2023).  Legea nr.356 a fost publicată în MO și a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2023.

 

Printre modificările operate în Codul fiscal este și completarea art.187 alin.(21) cu lit. i). Astfel, începând cu 1 ianuarie curent vor fi extinse categoriile de contribuabili care urmează să prezinte dările de seamă în mod obligatoriu cu utilizarea metodelor automatizate de raportare electronică.

 

Cine este obligat să depună declarațiile online?

 

Toți contribuabilii (persoanele juridice sau persoane fizice care desfășoară activitatea de întreprinzător sau profesională), indiferent de numărul de salariați, precum și persoanele fizice rezidente care direcţionează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget.

 

Excepție! Persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și nu diseminează 2% impozitul pe venit, pentru care prezentarea dărilor de seamă utilizând metodele automatizate de raportare electronică este la alegere.

 

Cum se depun declarațiile online?

Pentru a putea prezenta online dările de seamă fiscale, contribuabilii vor întreprinde anumiți pași, care îi vom prezenta în continuare.

 

Pasul 1: Obținerea semnăturii electronice

Pentru a prezenta declarațiile prin metode automatizate de raportare electronică, este nevoie ca persoana să dețină semnătură electronică sau mobilă, aceasta fiind emisă de către prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice este diferit pentru fiecare prestator de servicii de certificare în parte și poate fi consultat pe paginile oficiale ale acestora. Semnătura electronică poate fi obținută de la următorii prestatori de servicii de certificare:

●   I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”  (aici)

●   I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (aici)

●   I.M. Orange Moldova S.A. (aici)

●   I.M. Moldcell S.A. (aici).

 

Pasul 2: Accesarea Cabinetului personal al contribuabilului

Sistemul Informațional Automatizat „Cabinetul Personal al Contribuabilului” este disponibil pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat www.sfs.md. În partea dreaptă a paginii web, se accesează compartimentul destinat sistemului și se efectuează procedura de Autentificare prin semnătura electronică sau mobilă.

 

 

Atenție! După autentificarea în sistem se vor accepta „Termenii și condițiile de utilizare” și se vor completa date de contact veridice. Astfel, după salvarea acestora, va fi necesară accesarea link-ului recepționat pe poșta electronică indicată.

 

Sistemul în mod automatizat identifică persoanele fizice care desfășoară diverse activități de întreprinzător, precum și entitățile la care titularul contului de utilizator este înregistrat ca administrator și reflectă lista acestora în compartimentul „Companii”, precum și atribuie rolul de administrator.

 

Pentru contribuabilii ce dețin companii, la această etapă este necesară semnarea „Regulamentului de utilizare a serviciilor fiscale electronice”. Se selectează compania și se accesează rolul pentru care este necesară semnarea Regulamentului, fișierul va conține datele entității și a titularului contului de utilizator și se va deschide pentru vizualizare.

 

 

Ulterior, se va accesa opțiunea „Acceptare”, pentru efectuarea procedurii de semnare electronică a documentului, drept dovadă a semnării tuturor obligațiilor stabilite în Regulament.

Atenție! Recomandăm efectuarea Pașilor 1 și 2 până la momentul survenirii obligației de prezentare a dării de seamă fiscală.

 

Pasul 3: Prezentarea online a dărilor de seamă

 

În funcție de impozitele și taxele pe care urmează să le achite contribuabilul, precum și termenul de prezentare a declarației, după efectuarea pașilor 1 și 2, se va accesa serviciul Declarație electronică din Cabinetul personal al contribuabilului.

 

 

Pentru crearea unei declaraţii, contribuabilul tastează butonul „Declarație nouă”.

Din lista categoriilor de formulare disponibile pentru a fi prezentate online de către contribuabili, se va selecta darea de seamă fiscală/declarația ce urmează a fi prezentată.

 

 

Documentul se va completa cu informațiile necesare conform instrucțiunii de completare, se va salva, semna și expedia.

 

La acceptarea declarațiilor, automat este recepționată Recipisa, care conține un număr de înregistrare în sistem. După acceptare, declarația nu mai poate fi modificată sau ștearsă din sistem.

 

Unde poate fi găsită mai multă informație?

 

Informația furnizată prin intermediul acestui articol este una succintă, iar pentru mai multe detalii poate fi accesat Ghidul de utilizare a Cabinetului personal al contribuabilului sau Ghidul de utilizare a serviciului Declarație electronică, care poate fi accesat din rubrica „Ajutor” din cadrul sistemului.

Nicolae Manic

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Fiscal de Stat

2964 vizualizări

Data publicării:

16 Februarie /2023 08:00

Catalogul tematic

Servicii electronice | Noutăți fiscale

Etichete:

servicii electronice

2 comentarii

I.M. C.B.S.-AXA S.R.L.

04 Ianuarie /2023 11:27

Buna ziua. Sunt deja abonat , dar nu pot deschide mesajele destinate utilizatorilor abonati.Multumesc!

Marina Caldare

06 Ianuarie /2023 13:32

icon

I.M. C.B.S.-AXA S.R.L.

Bună ziua! un operator va reveni cu un apel la dvs pentru a vă ajuta!

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon