Știri

Diversificarea Serviciului de alimentare pentru persoanele/ familiile defavorizate din capitală

Primăria municipiului Chișinău a elaborat și propune pentru consultări publice noua redacție a Regulamentului cu privire la organizarea și funcționarea Serviciului de alimentare pentru persoanele/ familiile defavorizate din municipiu.

 

Spre deosebire de reglementările actuale, noul Regulament prevede diversificarea formelor de prestare a Serviciului, care să includă, pe lângă prânzurile calde, care se acordă în momentul de față, și pachete cu produse alimentare.

 

Totodată, se propune revizuirea categoriilor de beneficiari. Ca urmare, acest serviciu va fi oferit beneficiarilor care au venituri lunare ce nu depășesc 3 mii lei, din următoarele categorii: au atins vârsta necesară pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă;  persoane cu dizabilităţi; persoanele fără domiciliu, fără susţinători legali, fără venituri sau cu venituri mici; familii cu mulţi copii și cele monoparentale. În varianta actuală a Regulamentului, beneficiari sunt și străinii (conform Legii nr. 274/2010).

 

În același timp, în cazul în care persoana, din motive obiective de sănătate constatate în ancheta socială, nu se poate deplasa la cantinele unde se prestează serviciul, se va asigura distribuirea prânzului/ pachetului cu produse alimentare la domiciliul acesteia.

 

Potrivit Regulamentului, prânzurile vor fi distribuite zilnic, 5 zile pe săptămână, cu excepția celor de sărbătoare, iar pachetele cu produse alimentare vor fi distribuite o dată în lună și vor include: carne/ peşte, paste făinoase, crupe, unt, ulei, biscuiţi/ chifle/ turte, zahăr, suc/ ceai şi fructe.

 

De asemenea, în contextul creșterii prețurilor medii de consum determinate de majorarea costurilor la produsele alimentare și la serviciile prestate, se impune și revizuirea cuantumului alocației zilnice pentru beneficiari. Astfel, se stabileşte preţul prânzului pentru beneficiarii Serviciului, în mărime de 42 lei (cu TVA, per beneficiar/ zi), în timp ce preţul pachetului cu produse alimentare va constitui 750 lei (cu TVA, per beneficiar/lună).

 

Pentru a beneficia de Serviciu, solicitantul depune o cerere scrisă la direcția teritorială de asistență socială din raza locului de trai/reşedinţă sau prin referirea acestuia de către asistentul social comunitar sau alți prestatori de servicii sociale din comunitate.

 

Finanţarea Serviciului de alimentare se efectuează din contul mijloacelor Fondului de susținere a populației.

 

 

Conform notei informative, diversificarea formelor de suport alimentar, în funcție de necesitățile beneficiarilor, prin trecerea de la modelul de servire a prânzului în locație la cel de livrare a acestuia la pachet, dar și includerea pachetelor cu produse alimentare, a fost determinată inclusiv de situația epidemiologică din ultimii ani.

 

Prin elaborarea noului Regulament, autoritățile își propun să contribuie la îmbunătățirea prestării serviciului, care va avea un impact imediat asupra calității vieții persoanelor vulnerabile.

 

Documentul poate fi consultat până la 29 noiembrie curent.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

574 vizualizări

Data publicării:

10 Noiembrie /2022 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

municipiul Chișinău | proiect de decizie | familii cu multi copii

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon