Știri
Eco-Voucher va fi integrat în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică”
Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea Energetică” va fi compus din două module:
1) modulul „Vulnerabilitatea Energetică”– care servește drept sursă informațională pentru gestionarea mecanismului de acordare a compensațiilor consumatorilor vulnerabili de energie, ca urmare a creșterii prețurilor reglementate la gazele naturale, energie electrică și/sau a tarifelor reglementate la energia termică, atribuirea consumatorilor în categoriile de vulnerabilitate energetică în baza criteriilor stabilite;
2) modulul „Eco-Voucher” – care va servi drept sursă informațională pentru gestionarea mecanismului de susținere a programului de acordare a ajutorului financiar pentru eficientizarea consumului de resurse energetice a consumatorilor vulnerabili.
La consultări publice este propus proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 703/2022 privind aprobarea Conceptului Sistemului informațional „Vulnerabilitatea Energetică”.
Amintim, Guvernul a aprobat recent hotărârea privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii programelor de eficientizare a consumului de resurse energetice, prin care a fost aprobat, inclusiv, Regulamentul privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la beneficiarii Programului de vouchere pentru electrocasnice.
Astfel, Scopul Programului de vouchere este de a eficientiza consumul de energie electrică de către consumatorii vulnerabili prin finanțarea înlocuirii aparatelor electrocasnice utilizate cu aparate electrocasnice ce au un consum mai redus de energie. Categoriile de consumatori vulnerabili beneficiari ai Programului de vouchere se vor extrage din Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” conform criteriilor de eligibilitate care vor fi coordonate cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
În calitate de aparate electrocasnice eligibile Programului de vouchere se stabilesc frigidere, mașini de spălat rufe, aragaze electrice, lămpi LED – cu un consum mai redus de energie, iar numărul, valoarea voucherelor și caracteristicile aparatelor electrocasnice eligibile se vor stabilesc de către implementator la lansarea Programului de vouchere.
Proiectul de modificare a Conceptului SI „Vulnerabilitatea Energetică”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 703/2022 are ca scop includerea modulului „Eco – Voucher”, care va asigura dezvoltarea unui modul informațional de gestionarea mecanismului de susținere a programului de acordare a subvențiilor pentru eficientizarea consumului de resurse energetice pentru Republica Moldova.
Modulul informațional „Eco – Voucher” va avea următoarele contururi, care asigură următoarele funcții specifice:
1)Sesiune „Eco – Voucher”:
a) crearea sesiunii de „Eco – Voucher” care va include stabilirea: criteriilor de atribuire a voucherului potențialilor beneficiari; valorii financiare a sesiunii de „Eco – Voucher”; perioadei de desfășurare a sesiunii de „Eco – Voucher” și a criteriilor de selectare a potențialilor furnizori de echipament în cadrul sesiunii de „Eco – Voucher”.
2) Conturul „Cabinetul furnizorului de echipament”;
3) Conturul „validarea voucherului în cadrul fiecărei sesiuni de ,,Eco-Voucher”:
4) Conturul „Listele de Vouchere Procesate în cadrul fiecărei sesiunii de „Eco - Voucher”
5) conturul „Administrare” – nivel caracteristic utilizatorului cu privilegii de administrare a accesului, configurare, audit și depanări în cadrul modulului de „Eco – Voucher.
Dacă deținătorul modulului „Vulnerabilitatea Energetică” este Ministerul Muncii și Protecției Sociale, deținătorul modulului „Eco – Voucher” va fi Agenția pentru Eficiență Energetică, care va fi responsabilă de crearea, administrarea, mentenanța și dezvoltarea modulului ,,Eco-Voucher”.
Proiectul de modificare a Conceptului Sistemului Informațional „Vulnerabilitatea Energetică” poate fi consultat până la 22 septembrie curent.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1657 vizualizări
Data publicării:
13 Septembrie /2023 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
asigurarea securităţii energetice a ţării
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.