13
02 2017
437

15 ani pentru achitarea datoriei față de Gazprom

Pavel Filip a declarat, că datoria istorică de 500 mil. de dolari a Republicii Moldova faţă de Gazprom, fără cea a Transnistriei, va fi eşalonată pentru o perioadă de 15 ani.

Potrivit Premierului, acest lucru este prevăzut în memorandumul de restructurare a restanței, propus de autorităţile de la Chişinău concernului rus, care ar putea fi semnat în cel mai scurt timp.

Anul trecut, 2016, Chișinăul și-a onorat obligațiunile pentru gazele naturale. Au fost făcute toate plățile în volum de 100 de procente. Există o datorie istorică care urmează să fie restructurată pe o perioadă de 15 ani. Am toată certitudinea că în viitorul apropiat va fi aprobat acest memorandum, a spus premierul Pavel Filip.

Joi, premierul a avut o întrevedere cu vicepreşedintele «Gazprom», Valerii Golubev. În cadrul discuţiilor, Pavel Filip a anunţat că populația din dreapta Nistrului nu va achita datoriile Transnistriei pentru gazul rusesc, iar această problemă trebuie să și-o asume integral administrația de la Tiraspol.

Prea mult se speculează despre această datorie. Această datorie este datoria pe gazele consumate de Transnistria. Datoria directă va fi transferată pe întreprinderea Tiraspoltransgaz, a spus prim-ministrul Pavel Filip.

La rândul său, Golubev a menţionat că acest lucru este posibil doar dacă Moldova își onorează angajamentele.

În data de 1 ianuarie 2017, datoria pentru livrarea gazului în regiunea transnistreană era de aproape şase miliarde de dolari sau 88,6 la sută din datoria totală a SA «Moldovagaz».

via | www.publika.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.