25
06 2014
1339

3,5 milioane de dolari, disponibili pentru investiții în eficienţă energetică

Proprietarii de locuinţe şi antreprenorii mici şi mijlocii, inclusiv cei din satele moldovenești care vor să-şi reducă cheltuielile prin economii la energie, au acum posibilitatea să obţină credite de investiţii avantajoase în cadrul proiectului de creditare a eficienţei energetice. În acest sens, Compania Financiară „Prime Capital”, împreună cu Agenţia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltarea Internaţională (USAID) şi Ambasada Suediei au semnat un Acord de asistenţă în valoare de 3,5 milioane de dolari pe un termen de 15 ani. Scopul acordului este de a oferi asistenţă la eliberarea împrumuturilor atât pentru persoanele fizice care mizează pe tehnologiile de eficienţă energetică pentru diminuarea pierderilor şi micşorarea facturilor, cât şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii care vor să dezvolte o afacere durabilă, economisind resursele energetice şi contribuind la conservarea mediului ambiant. Credite ieftine cuprinse între 7 și 50 mii de dolari Astfel, aceştia au posibilitatea să obţină împrumuturi de până la 7 mii de dolari fără gaj pentru un termen de până la trei ani şi credite cuprinse între şapte mii și 50 mii de dolari cu gaj imobil, care să reprezinte cel mult 85 la sută din valoare gajului, pe un termen de până la zece ani. Împrumuturile sunt oferite în condiţii mai avantajoase şi cu o rată a dobânzii fixă. Prezentă la evenimentul de lansare a proiectului, Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Dna Ingrid Tersman, a declarat că instrumentul de finanțare lansat cu „Prime Capital” şi USAID este o premieră pentru țara noastră și că Suedia s-a implicat în realizarea acestuia din trei motive.
În primul rând, ne dorim să încurajăm populația și antreprenorii mici, în special cei din zonele rurale, de a utiliza mai eficient energia. În al doilea rând, ne dorim să susținem piața financiară moldovenească pe calea investițiilor în mijloace de sporire a eficienței energetice și nu în ultimul rând, obiectivul nostru este de a ajuta Republica Moldova să-și sporească securitatea energetică, a menționat ea.
Investițiile în eficiență energetică înseamnă competitivitate La rândul său, Vice-ministrul Economiei, Tudor Copaci a declarat că țara noastră dispune de un potențial enorm de a atrage investiții în acest sector, iar odată cu micșorarea facturilor la energie, întreprinderile mici și mijlocii vor deveni mai competitive atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Precizăm că „Prime Capital” este o companie financiară, non-bancară, cu capital străin, specializată în oferirea împrumuturilor ipotecare, precum şi oferirea împrumuturilor pentru dezvoltarea afacerilor. Aceasta activează din anul 2006, acordând în acest răstimp peste 80 mil. dolari.

via www.eco.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.