30
05 2017
1346

Analiza economico-financiară stă la baza oricărei decizii

Provocările actuale ale domeniului analizei economico-financiare în contextul raportării integrate au fost discutate în cadrul Conferinței Științifice Internaționale “Analiza economico-financiară în contextul raportării integrate: Paradigme educaționale și provocări profesionale”, desfășurată la Academia de Studii Economice a Moldovei, în perioada 27-28 mai curent.

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului academic, dar și de afaceri din Republica Moldova, România, Ucraina și Belorusia.

Rectorul ASEM, doctorul habilitat, profesorul universitar, academicianul, Grigore Belostecinic, a transmis un mesaj oaspeților, în calitate de gazdă a evenimentului, evidențiind, totodată, rolul consolidării relațiilor dintre universitățile participante.

Evenimentul este unul științific, educațional și foarte important ca generic, or, eu îl văd, în primul rând, ca pe o activitate practică, deoarece avem ca invitați mulți practicieni din sectorul real al economiei. Analiza economico-financiară rămâne a fi o componentă importantă în orice societate economică, iar dumneavoastră, ca practicieni, aveți misiunea importantă de a furniza informații celor care urmează să ia decizii. Acestea depind, în mare parte, de calitatea recoltării informației, de calitatea stocării, interpretării, analizei, prelucrării, ceea ce ne face, pe fiecare, să fim responsabili în domeniul nostru, a declarat rectorul ASEM.

Prezent la eveniment, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a asigurat mediul academic de suport în organizarea evenimentelor științifice viitoare.

În ziua de astăzi este greu de luat o decizie fără să te bazezi, la un moment dat, pe o analiză economico-financiară. Vreau să vă asigur că susținem, fără rezerve, parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv și la nivel educațional. Prin tot ceea ce faceți dumneavoastră, aici, contribuiți la consolidarea capacităților instituționale, a menționat Ambasadorul.

În mesajul adresat celor prezenți, vice-ministrul Finanțelor, Iurii Cicibaba a vorbit despre provocările domeniului în contextul asigurării bunăstării socio-economice.

Orice lege trebuie să treacă o analiză economico-financiară porfundă, pentru ca să putem evalua impactul și rezultatele finale pe care le vor avea cetățenii, în urma implementării prevederilor unei anumite legi. Cred că dacă, în politică, am avea mai mulți analiști economico-financiari, poate că și țara ar trăi mai bine. Secolul în care ne aflăm presupune o mulțime de date și informații, pe care noi trebuie, mai întâi, să le analizăm, iar în cazul dat, rolul analizei economico-financiare este de necontestat, a declarat vice-ministrul.

Reprezentanții mediului academic din țările participante au împărtășit din experiența lor academică în ceea ce privește paradigmele educaționale ale disciplinei de analiză economico-financiară.

În decursul timpului, s-a creat o școală a analizei economico-financiare, noi toți, suntem urmașii profesorilor, care în 1974, au pus bazele acestei întâlniri, ce transcende cadrul strict academic și creează niște punți, a remarcat Șeful departamentului de Analiza și Evaluare Economico-Financiară, ASE București, președintele Societății Române de Analiză Economico-Financiară (SRAEF) dr., profesorul universitar, Ion Anghel.

Mediul acadmic din Republica Moldova a exprimat recunoștință specialiștilor din domeniul analizei economico-financiare de la universitățile de peste hotare și s-au arătat deschiși pentru noi colaborări în acest sens.

Evenimentul se desfășoară într-un mediu economic în plină reformă în Republica Moldova, se discută proiectul Legii contabilității, proiectul Legii auditului, respectiv, urmează modificări ale reglementărilor contabile naționale, iar toate vor avea un impact asupra dezvoltării profesiei, mediului economic, societății și noi suntem cei care trebuie să fim capabili să analizăm acel impact, a afirmat dr., conf. univ., Lilia Grigoroi.

În cadrul conferinței s-au discutat abordările moderne ale analizei performanțelor afacerii dintr-o abordare global-strategică și analiza economico-financiară în educația economică și antreprenorială.

De asemenea, oaspeții conferinței au făcut un schimb de opinii ce țin de convergențele și divergențele pe piețele rezidențiale din centrul și estul Europei, incidența naturii capitalului asupra analizei performanțelor financiare ale firmei, precum și de analiza corelației dintre cultura organizațională și indicatorii de performanță financiară.

Alte subiecte au vizat problemele predării analizei fluxurilor de numerar, raportarea financiară – între SNC și nevoile manageriale, provocările profesionale din domeniul analizei economico-financiare etc.

Un mesaj de bun venit a adresat celor prezenți, prodecanul facultății de Contabilitate, dr., conf. univ., Neli Muntean, directorul proiectului.

La această conferință s-au reunit generații de cadre didactice din peste 15 centre universitare, pentru a împărtăși experiența și a evidenția aportul disciplinei de analiză economico-financiară în dezvoltarea societății, la general, a menționat, Neli Muntean.

Reamintim că în perioada 27-28 mai, la ASEM, s-a desfășurat Conferința Științifică Internațională “Analiza economico-financiară în contextul raportării integrate: Paradigme educaționale și provocări profesionale, scopul căreia a fost sporirea nivelului de formare a viitorilor profesionişti din sfera analizei financiare.

Publicația Periodică „Monitorul fiscal FISC.MD” a fost partener media al evenimentului.

Notă: Despre acest eveniment am discutat anterior cu directorul proiectului, Neli Muntean, care ne-a relatat mai multe detalii despre organizarea conferinței.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.