23
08 2016
448

ANSA va intensifica controlul asupra producţiei agricole exportate în Rusia

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) va intensifica controlul asupra producţiei agricole exportate în Rusia. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul ANSA, Gheorghe Gaberi.

El a spus că în anii 2015-2016 Rosselhoznadzor a întocmit o listă cu 123 de agenţi economici, în special din Găgăuzia şi Transnistria, care au avut dreptul de a exporta produse agricole pe pieţele din Federaţia Rusă.

«Dreptul de a exporta a fost dat sub responsabilitatea ANSA, de aceea noi vom urmări cu stricteţe ca agenţii economici să respecte condiţiile stabilite de partea rusă», a subliniat Gaberi.

Potrivit lui, una dintre principalele probleme în comerţul dintre ţări este faptul că experţii ruşi demult nu au mai vizitat alte regiuni ale Moldovei şi nu au o imagine clară despre calitatea şi asortimentul produselor.

"În afară de aceasta, unii agenţi economici înregistrează firme în Găgăuzia şi în Transnistria, însă cultivă producţia în alte raioane sau o cumpără din alte ţări, ceea ce este o încălcare a acordurilor bilaterale", a spus directorul.

El a menţionat că «recent a avut loc o întrevedere cu reprezentanţii reţelelor de hipermarkete, în cadrul căreia oaspeţii s-au arătat interesaţi să procure o cantitate mare de produse moldoveneşti». În pofida relaţiilor dificile, exportul de produse agricole pe teritoriul Rusiei a crescut comparativ cu anul trecut. Astfel, în primele şapte luni, Moldova a exportat în Federaţia Rusă 44 de mii de tone de fructe faţă de 21 de mii de tone în anul trecut.

via | www.infotag.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.