21
10 2014
1431

Au fost identificate sectoarele cu cele mai multe probleme în domeniul concurenţei

Sectoarele economice cu cele mai multe probleme în domeniul concurenţei sînt: bănci şi asigurări, cercetare şi dezvoltare, industria extractivă şi transportul feroviar. Aceste domenii au fost identificate în cadrul unei analize realizate recent de Consiliul Concurenţei al R. Moldova cu suportul Băncii Mondiale, informează MOLDPRES.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în baza analizei elaborate va fi creat un nou studiu care să prezinte reglementările necesare pentru îmbunătăţirea sistemului concurenţial în domeniile menţionate.

„Cele mai multe probleme de ordin concurenţial depistate în majoritatea sectoarelor sînt monopolul pieţei, barierele de intrare pe piaţă, înţelegerile de cartel şi răspunsul slab al clienţilor la ofertele competitive. Cu ajutorul experţilor de la Banca Mondială vom întreprinde paşi concreţi pentru înlăturarea obstacolelor privind concurenţa”, a explicat Viorica Cărare.

Unul din autorii studiului, expert al organizaţiei Human Toolkit, Ciprian Pilan, a menţionat că sectoarele în care există cele mai multe probleme concurenţiale sînt şi cele mai importante din punct de vedere economic.

Pentru a depista importanţa sectoarelor în economie prin prisma constrîngerilor concurenţiale s-a ţinut cont de anumiţi indicatori, cum ar fi profitabilitatea sectoarelor în cauză, numărul de întreprinderi active pe care îl au, valoarea medie a activelor ş.a., a exemplificat Ciprian Pilan.

Analiza efectuată de Consiliul Concurenţei a fost realizată în perioada 1 iulie-30 septembrie curent cu sprijinul Băncii Mondiale. Costul estimativ al studiului pentru primele trei sectoare economice menţionate va constitui în jur de 300 de mii de euro, a precizat Viorica Cărare.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.