29
01 2014
1112

Banca Mondială a acordat Moldovei $696 de mii pentru reformele din sistemul de învăţămînt

Banca Mondială a acordat Moldovei un grant de $696 mii pentru continuarea reformelor din sistemul de învăţământ. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, despre aceasta a declarat Reprezentantul Permanent al BM în Moldova, Abdoulaye Seck. Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentantul BM a spus că „grantul a fost acordat în cadrul iniţiativei „Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială” (GPSA) pentru proiectul „Facilitarea participării cetăţenilor la consolidarea unei reforme educaţionale responsabile şi la îmbunătăţirea calităţii educaţiei din Republica Moldova”, realizat de Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP.
„Moldova este una dintre primele ţări participante la iniţiativă. Proiectul este destinat susţinerii reformelor care au loc în sistemul de învăţământ, sporirea responsabilităţii societăţii. Realizarea acestuia necesită cooperarea, responsabilitatea părţilor, autonomie a instituţiilor de învăţământ. La proiect vor participa 65 mii de elevi, părinţii acestora şi corpul didactic al şcolilor, precum şi cei, cu care pe viitor participanţii vor împărtăşi informaţia”, a spus Abdoulaye Seck, exprimându-şi speranţa că „proiectul va fi unul rezultativ, deoarece pentru bancă este important nivelul înalt al vieţilor oamenilor”.
Potrivit spuselor sale, „al doilea grant, pe care în va primi Moldova în cadrul iniţiativei, va fi acordat sistemului de sănătate”. Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a spus că „pentru dezvoltarea de succes a şcolilor este necesară o educaţie calitativă, o componenta financiară a instituţiilor de învăţământ, precum şi implicarea activă în funcţionarea instituţiei”.
„Anual, Ministerul Educaţiei va publica rapoartele cu privire la munca desfăşurată şi reformele implementate, precum şi despre bugetele şcolilor. În cadrul proiectului va mai fi acordat ajutor Senatului elevilor şi inspectoratelor şcolare, activitatea cărora este importantă pentru instituţiile de învăţământ”,
a menţionat ministrul. Sandu speră că „la realizarea proiectului vor participa toate părţile interesate şi rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor”. „INFOTAG” precizează: Din 1992 Banca Mondială a acorda Moldovei $1 mlrd. pentru 49 proiecte. La momentul actual, în republică sunt realizate şapte proiecte cu un buget de $162,2 mil.

via www.infotag.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.