26
03 2014
1035

BNM: Oferta de valută străină de la persoanele fizice a scăzut cu peste 20 la sută, în februarie

Oferta netă de valută străină de la persoanele fizice s-a redus cu 20.6 la sută, în februarie 2014 faţă de perioada similară a anului precedent, în timp ce vînzările nete de valută străină către persoanele juridice au rămas practic la acelaşi nivel, informează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Vînzările nete de valută efectuate de populaţie au coborît la 133,7 milioane de dolari SUA, iar procurările nete de către persoanele juridice s-au menţinut la nivelul de 169 milioane de dolari SUA. În consecinţă gradul de acoperire a cererii de valută străină din partea agenţilor economici prin oferta netă de valută străină de la persoanele fizice a fost sub 80 la sută. BNM apreciază că gradul de acoperire a fost „mai redus” decît cel din anul trecut, de 99,3 la sută.
„Aceste evoluţii au creat premise de depreciere a cursului de schimb al leului moldovenesc faţă de dolarul SUA cu 2.1 la sută comparativ cu finele lunii ianuarie 2014”,
apreciază Banca Naţională a Moldovei. Scăderea ofertei nete de valută străină de la persoanele fizice a fost generată de reducerea ofertei, atît în dolari SUA, cît şi în euro, respectiv cu 37.8 şi 23.7 la sută. În ceea ce priveşte structura valutară a ofertei nete de valută străină de la persoanele fizice, cea mai mare pondere a avut-o euro (46.7 la sută), care a fost urmat de rubla rusească (29.9 la sută) şi dolarul SUA (23.0 la sută).

via www.moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.