29
09 2016
855

Casele de schimb valutar din Moldova vor putea modifica de două ori în decursul unei zile cursul valutelor

Aceasta se va permite, dacă ziua de muncă a casei de schimb durează mai mult de 12 ore. Modificările date sunt prevăzute de proiectul hotărârii Băncii Naționale a Moldovei cu privire la frecvența de modificare a cursurilor valutare de către unitățile de schimb valutar, prezentat pentru consultări publice, care vor dura până la 7 octombrie.

Documentul prevede că dacă unitatea de schimb valutar are un program de până la 12 ore pe zi, aceasta va avea dreptul de a schimba cursul de schimb o dată pe durata zilei de muncă, iar dacă depășește 12 ore – de două ori. Prima modificare a cursului poate fi făcută în primele 12 ore de activitate, iar a doua – în următoarele 12 ore.

Anterior, parlamentul a votat amendamente la legea privind reglementarea valutară, care oferă BNM dreptul de a stabili frecvența de modificare a cursurilor valutelor în unitățile de schimb valutar și a vânzării valutei pe parcursul zilei de muncă. Potrivit BNM, acordarea CSV a dreptului de schimbare a cursului pe parcursul zilei va spori concurența pe piața tranzacțiilor de schimb valutar pentru persoane fizice.

Agenția InfoMarket a scris anterior, cu referire la conducerea BNM, că pe piața valutară internațională se observă o volatilitate mare, în special în raport cu cursul euro-dolar, iar acest lucru duce la faptul că băncile sunt nevoite la începutul zilei să stabilească un curs mai mare, cu o marjă mai înaltă, pentru că nu au dreptul de a-l modifica pe parcursul zilei, iar acest lucru este în dezavantajul clienților.

În același timp, băncile vor putea schimba cursul valutar pe parcursul ziliei și vor avea posibilitatea de a diminua marja și potențialul de a reduce posibilele pierderi din cauza diferenței de curs.

Schimbarea cursului valutelor pe parcursul zilei este o practică obișnuită în țările occidentale. În prezent, unitățile de schimb valutar nu au dreptul de a modifica pe parcursul zilei cursurile de vânzare și cumpărare a valutelor, stabilite pentru operațiuni valutare în numerar cu persoane fizice.

Dacă astfel de operațiuni sunt efectuate de unitățile de schimb valutar non-stop, acestea sunt în drept să stabilească două perioade egale de activitate. În acest caz, unitățile de schimb valutar pot stabili cursuri diferite de cumpărare și vânzare pentru fiecare perioadă în parte, care nu pot fi schimbate în cursul periodei respective.

via | infomarket.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.