17
08 2016
615

Centralele hidroenergetice din Ucraina au majorat debitele de apă pe rîul Nistru

La solicitarea Moldovei, centralele hidroenergetice din Ucraina au majorat debitele de apă pe râul Nistru până la 130-140 metri cubi pe secundă.

Surse din cadrul Ministerului Mediului au relatat că decizia a fost luată în urma şedinţei la Kiev a reprezentanţilor Agenţiei Resurselor de Apă a Ucrainei și „UkrGidroEnergo”, cu participarea directorului adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu.

La şedinţă a fost pusă în discuţie adresarea părţii moldoveneşti referitor la situația critică a debitelor mici de apă pe râul Nistru.

„La priza de apă a municipiului Chișinău s-a creat o situaţie critică: nivelul minim al apei trebuie să fie de 9,1 metri, însă de mai mult timp nivelul minim este de 8,4 metri. Pompele lucrează în condiţii apropiate de cavitaţie”, se arată în adresare.

Reprezentanţii ucraineni au remarcat că la începutul lunii august la unele segmente ale râului Nistru nivelul apei a fost mai mic decât nivelul minim. Potrivit prognozei lor, volumul de apă la intrarea în bazinul râului în luna august va fi de 50% din volumul normal. Pentru a îmbunătăți situația în bazinul de apă de unde să alimentează Chișinăul, vor fi efectuate scurgeri nu mai puțin de 130-140 metri cubi pe secundă, prin reglarea volumelor de apă stocate.via | www.infotag.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.