Știri

Cererea netă de valută din partea agenților economici s-a diminuat

Banca Națională a Moldovei precizează că, în luna octombrie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 84,0%, comparativ cu 90,2% în luna septembrie, diminuarea constituind $93,8 mil. (-39,8%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a fost mai mică cu $92,4 mil. (-35,3%).
 
BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii octombrie 2021, BNM a vândut în volum net $1,0 mil.

 

Potrivit regulatorului, leul moldovenesc s-a apreciat, în valori medii, cu 1,1% în raport cu dolarul SUA, până la 17,4598 USD/MDL comparativ cu 17,6484 USD/MDL în luna septembrie. Potrivit valorilor de la finele lunii octombrie, leul s-a apreciat cu 0,8% în raport cu dolarul SUA.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (71,0%).

 

Luând în considerare anticipările inflaționiste și evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, BNM monitorizează cu atenție situația și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară, anunță BNM.


via | www.bnm.md

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

269 vizualizări

Data publicării:

24 Noiembrie /2021 07:58

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon