Știri

Certificatul de origine nepreferențial va fi emis în format electronic

Certificatul de origine nepreferențial va fi perfectat în format electronic, cu utilizarea platformei online a Camerei de Comerț și Industrie (CCI) www.client.chamber.md, ceea ce presupune excluderea blanchetelor speciale. În acest sens, Ministerul Economiei a elaborat proiectul hotărârii de Guvern pentru modificarea HG nr.1599/2002 cu privire la regulile de origine a mărfurilor. Documentul fost examinat în cadrul ședinței secretarilor generali ai ministerelor.
 
Reamintim, CCI, cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a dezvoltat un modul nou dedicat certificatului de origine nepreferențial (CO), care prevede eliberarea acestuia în format digital. Soluția prevede emiterea certificatului digital, care va include mai multe elemente de securitate și va putea fi verificat prin QR cod sau pe pagina web a CCI a RM www.chamber.md.
 
Luând în considerare că în prezent semnătura electronică emisă în RM nu este recunoscută în alte state, certificatul nu va fi semnat electronic, dar va include semnătura și ștampila (fotocopie) specialiștilor CCI împuterniciți, ceea ce corespunde practicii tuturor statelor care emit certificate electronice.
 
Potrivit notei proiectului, renunțarea la certificate pe o blancheta specială în favoarea unui document digital va facilita și securiza procedurile de comerț internațional. În același timp, certificatele de origine nepreferențiale pe blanchete speciale vor putea fi emise până la epuizarea stocurilor acestora.
 
Anual CCI emite circa 12 mii de certificate de origine. La momentul de față certificatele de origine sunt perfectate pe blanchete speciale, executate tipografic şi numerotate, cu de semne de protecţie aplicate blanchetelor certificatelor de origine care întrunesc condiţiile obligatorii de neadmitere a unor posibile falsificări. Blanchetele certificatelor de origine preferenţiale şi nepreferenţiale sunt supuse unui regim special de evidenţă, aprobat de autorităţile împuternicite.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei

670 vizualizări

Data publicării:

01 Februarie /2022 07:58

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

CCI | certificat de origine | format electronic | proiect hotarire guvern

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon