Știri

Clusterele: potențial de creștere și internaționalizare

Creșterea competitivității și valorii adăugate produse de către ÎMM-urile din Republica Moldova, cât și stimularea integrării acestora în ecosistemele regionale de inovare bazate pe cooperare în cadrul clusterelor vor fi susținute prin implementarea Programului de susținere a inițiativelor de clustere (Program), proiectul căruia a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței secretarilor de stat. Totodată, acesta este propus pentru consultări publice, care vor dură până pe data de 4 noiembrie 2021.
 
Obiectivul general al inițiativei este oferirea suportului în procesul de clusterizare prin stimularea cooperării între actorii economici și reprezentanții infrastructurii de suport în afaceri, a asistenței necesare în creșterea competitivității și potențialului de export a ÎMM-urilor. În procesul implementării măsurilor elaborate se pune sarcina identificării a cel puțin 20 de clustere cu potențial competitiv și de export a produselor și/sau serviciilor, dar și crearea a cel puțin 10 clustere. Totodată, se va depune efort întru creșterea capacităților de internaționalizare și de export a clusterelor și a membrilor acestora.
 
Proiectul prevede că potențialii beneficiari ai Programului vor putea primi suport financiar nerambursabil pentru dezvoltarea inițiativelor. Astfel, suportul în dezvoltarea clusterelor, în condițiile aprobării inițiativei în redacția propusă, va constitui maximum 200 mii lei, iar pentru creștere și internaționalizare – până la 350 mii lei.
 
Potrivit calculelor preliminare, implementarea Programului va necesita un buget estimativ în valoare de 20,5 mil. lei pentru anii 2021-2024. Finanțarea activităților se propune a fi realizată din contul şi în limitele alocațiilor prevăzute în bugetul de stat, inclusiv din contul asistenței financiare externe. De menționat, că responsabilă de implementarea și coordonarea Programului va fi ODIMM.
 
Măsurile propuse se vor realiza prin intermediul a 5 componente cheie corelate: identificarea potențialului de clusterizare; susținerea inițiativelor de cluster; suport în dezvoltarea clusterelor; creșterea și internaționalizarea lor; monitorizarea valorificării suportului acordat.
 
În cadrul Programului vor putea participa instituții publice, organizațiile reprezentate a infrastructurii de suport în afaceri, ÎMM-uri, structuri catalizatoare a inițiativelor de cluster și clustere emergente, clusterele create ca entități juridice cu scop nelucrativ, clusterele cu potențial de creștere și internaționalizare din RM etc. De suport vor putea beneficia doar clusterele ce nu sunt declarate în stare de incapacitate de plată, nu au conturile blocate, nu au furnizat date eronate cu privire la informațiile solicitate de către ODIMM.
 
Nu vor fi eligibile la Program inițiativele din 15 domenii de activitate: fiduciare și de asigurare; fondurile de investiții; activitățile bancare, de creditare nebancare; de schimb valutar și de lombardare; din domeniul imobiliar; educațional; agricultura primară; comerțul cu amănuntul și cu ridicata; importul, producerea și comercializarea alcoolului; importul, producerea și comercializarea articolelor din tutun; producerea și distribuția gazelor/electricității; serviciile și asistența tehnică militară, producerea produselor militare; servicii sociale și de sănătate; de distribuție a apei, de colectare a deșeurilor și decontaminare; jocurile de noroc și serviciile aferente.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

948 vizualizări

Data publicării:

25 Octombrie /2021 08:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

cluster | program | Proiect | internationalizare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon