08
05 2015
888

CNAS: Angajaţii legal în Turcia vor beneficia de pensii

În perioada 27-30 aprilie 2015, la Istanbul, au avut loc negocierile moldo-turce pe marginea proiectului formularelor pentru aplicarea Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Republica Turcia.

Acordul oferă posibilitatea obţinerii a diferitor plăţi sociale cetăţenilor Republicii Moldova, care domiciliază legal în Turcia sau au desfăşurat activitate de muncă pe teritoriul ei. Astfel cetăţenii moldoveni vor beneficia de pensii pentru limită de vîrstă, pensii de invaliditate în cazul unor boli obişnuite, pensii de urmaş, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, ajutoare de şomaj, ajutoare de deces.

Măsuri analogice de securitate socială sînt prevăzute şi pentru cetăţenii Republicii Turcia, care locuiesc în Moldova. Fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei. Semnarea Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Republica Turcia este preconizată pentru anul curent.

Potrivit datelor Direcţiei generale relaţii internaţionale, acorduri bilaterale şi comunicare, Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică un şir de acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale, încheiate cu Republica Bulgaria, Republica Portugalia, România, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Estonia, Republica Cehă, Republica Austria, Republica Polonă şi Ungaria.

via | cnas.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.