17
09 2014
730

Companii de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au expus produsele la Paris

Agenţi economici din Republica Moldova, inclusiv din stînga Nistrului, îşi prezintă mărfurile la Expoziţia internaţională specializată în domeniul industriei uşoare «ZoomByFatex», care se desfăşoară în perioada 16-18 septembrie, la Paris, informează MOLDPRES.

Participarea cu un stand colectiv la evenimentul din capitala Franţei este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului «Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii». Delegaţia de întreprinzători autohtoni este condusă de preşedintele de onoare al CCI, Gheorghe Cucu.

Potrivit Serviciului de presă al CCI, la standul Republicii Moldova sînt expuse articole de îmbrăcăminte pentru dame, bărbaţi şi copii. Reprezentanţii companiilor autohtone vor lua parte şi la programul de afaceri al expoziţiei «ZoomByFatex», unde se vor familiariza cu tehnologiile, inovaţiile şi tendinţele din industria textilă şi cea a modei.

De asemenea, întreprinzătorii din Moldova vor avea întrevederi şi negocieri bilaterale de afaceri, conform domeniului de interes solicitat, cu scopul de a stabili contacte directe şi a examina posibilităţile de cooperare.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Franţa, în ianuarie-iulie 2014, a constituit 78 mln de dolari SUA şi s-a redus cu 1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Exportul de mărfuri moldoveneşti în Franţa, realizat în şapte luni ale acestui an, a fost estimat la 20,9 mln de dolari SUA şi s-a majorat cu 23,6% faţă de 7 luni ale anului trecut. În aceeaşi perioadă, importul de produse franceze pe piaţa autohtonă a constituit 57,1 mln de dolari SUA şi s-a diminuat cu 6,63 % în raport cu ianuarie-iulie 2013.

În cadrul aceluiaşi proiect al Programului UE-PNUD, de la începutul anului curent alţi 30 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului au participat cu standuri comune la expoziţii specializate din Germania, Cehia şi Polonia, iar pînă la sfîrşitul acestui an încă 20 de întreprinzători de pe ambele maluri vor lua parte împreună la expoziţii — în România şi Bulgaria.

Scopul Programul UE-PNUD este să contribuie la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.