21
10 2014
921

Compensații vor primi toți producătorii de mere

Producătorii de prune au solicitat compensații pentru o cantitate mai mică decît cea de 40 mii tone, stabilită în decizia guvernului din septembrie 2014 ”Cu privire la unele măsuri de susținere a producătorilor de fructe”. Astfel, mijloacele rămase vor fi direcționate către producătorii de mere – modificări în acest sens a operat executivul în decizia nominalizată.

Ministrul agriculturii și industriei alimentare Vasile Bumacov, a precizat că producătorii de prune, care au depus cereri pînă la 15 septembrie, vor primi compensații, cîte 1,2 lei pentru un kilogram de prune.

Din suma, destinată sprijinului financiar de 143 mil. lei după plata compensațiilor producătorilor de prune vor mai rămîne 108 mil. lei. Aceste mijloace vor fi direcționate pentru achitarea compensațiilor producătorilor de mere, care au depus cereri pentru compensarea unei cantități aproape de două ori mai mare decît cea prevăzută în decizie de 60 mii tone.

”Se va renunța la principiul ”primul sosit, primul servit”. Vor fi plătite compensații tuturor producătorilor de mere, de vară și de toamnă, care au livrat producție întreprinderilor de procesare și au depus cereri de compensare. Este adevărat, că aceste compensații vor fi nu de 1,5 lei pentru un kilogram, precum am convenit inițial, dar de 1 leu la kilogram. Dar noi negociem cu Banca Mondială, cu alți donatori pentru a ne acorda unele mijloace în vederea susținerii producătorilor agricoli. Dacă le vom obține, s-ar putea ca să suplimentăm compensațiile pentru producătorii de mere,” – a relevat ministrul agriculturii și industriei alimentare.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.