Știri

Consiliul Economic: abilitarea economică a femeilor

Foaia de parcurs privind abilitarea economică a femeilor ce va avea ca obiectiv cheie promovarea antreprenoriatului feminin și asigurarea accesului egal la resurse, urmează a fi implementată și în țara noastră. Astăzi, în cadrul unui atelier de lucru privind integrarea incluziunii sociale și de gen în inițiativele Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, părțile interesate au fost invitate să vină cu propuneri în acest sens. Evenimentul a fost organizat cu suportul Un Women.
 
Astfel, pe parcursul lunii iulie membrii Consiliului Economic vor realiza un sondaj pentru a identifica problemele cu care se confruntă mediul de afaceri în procesul de incluziune economică a femeilor, iar luna august va fi definitivat un concept al foii de parcurs, care va fi prezentat pentru consultări comunității de afaceri cu o lună mai târziu.

 

Consiliului Economic are misiunea de a facilita dialogul între reprezentanții mediului de afaceri și comunitatea donatorilor în vederea dezvoltării unui climat socio-economic favorabil și a unui mediu de afaceri nediscriminatoriu și facil investițiilor. În acest context, după cum a menționat Ion Lupan, șeful secretariatului Consiliului Economic, dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale femeilor este o prioritate pentru organul consultativ pe lângă Prim-ministru.

 

Pandemia a accentuat și mai multe problemele legate de incluziunea socială a femeilor. Restricțiile impuse în această perioadă au afectat în mare parte domeniile în care activează preponderant femei, unele fiind nevoite să treacă la program parțial de muncă, iar alte chiar au renunțat la locul de muncă pentru a sta acasă cu copiii, în contextul în care procesul educațional a fost stopat în perioada pandemiei, a menționat Ion Lupan.

 

Potrivit datelor prezentate de Tatiana Udrea, coordonator de programe Un Women în Republica Moldova, rata de ocupare pentru femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 ani este de 63% comparativ cu 94% în cazul bărbaților. Totodată, femeile primesc un salariu cu 14% mai mic comparativ cu bărbații pentru aceeași muncă efectuată.

 

În același timp, femeile dețin sau gestionează afaceri într-o proporție mai mică (doar 33,9%) decât bărbații și lansează mai rar afaceri din propria inițiativă, apelând mai des la suportul membrilor de familie.

 

Ramurile preferate de femei în dezvoltarea afacerilor sunt comerțul cu amănuntul și prestarea serviciilor, iar participarea lor în activitățile antreprenoriale este una foarte scăzută – de circa 14%.

 

Cele mai mari discrepanțe ale câștigurilor femeilor și bărbaților se observă în activitățile financiare și de asigurări (cu 42% mai puțin); informații și comunicații (cu 35,7%) și în industrie cu (20,9%). În același timp, femeilor câștigă mai bine decât bărbații activând în serviciile administrative și de suport (cu 10,7%); învățământ (cu 1,1%) și în alte activități/servicii (cu 6,5%  mai mult).

 

Pe de altă parte, femeile optează mai mult pentru învățământul superior, 58% din totalul studenților fiind femei.

 

Ca recomandări pentru îmbunătățirea abilităților economice ale femeilor, experții au înaintat:

  • sporirea atenției cu privire la dimensiunea de gen în rândul partenerilor strategici pentru a facilita implementarea măsurilor din perspectiva de gen
  • remedierea carențelor în ceea ce privește accesul diferențiat al femeilor la resurse strategice
  • antrenarea sectorului privat în implementarea principiilor de abilitare a femeilor etc.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

881 vizualizări

Data publicării:

02 Iulie /2021 15:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Consiliul Economic | foaie de parcurs | abilitati | femei | egalitate de gen | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon