Știri

Consultarea măsurilor politicii fiscale 2021 continuă

Autoritățile continuă discuțiile privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, astăzi, 23 octombrie, documentul fiind discutat pe platforma Clubului Presei Economice, cu participarea ministrului Finanțelor, Serghei Pușcuța, secretarului de stat, Dorel Noroc, experților economici și reprezentanților mediului de afaceri.
 
Serghei Pușcuța s-a referit la contextul bugetar al anului 2020, care a fost marcat de situația epidemiologică, dar și de secetă. După cum a menționat ministrul, cea mai afectată perioadă a fost luna aprilie, când veniturile au scăzut în medie cu circa 30% comparativ cu luna similară din anul 2019. Totodată, vicepremierul a dat asigurări că în ultimele trei luni ale anului curent vom avea un sistem bugetar echilibrat, ținând cont de faptul că în această perioadă, tradițional, se efectuează cele mai multe cheltuieli din buget.

 

Intrăm în această perioadă pregătiți și vom face față la toate conturile înaintate către plată. Mai mult ca atât, noi trebuie să asigurăm și un sold pentru a intra în anul 2021, a menționat ministrul.

 

Referindu-ne la măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, acestea au ca obiectiv o legislație fiscală și vamală favorabilă dezvoltării economice, consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice și susținerea mediului de afaceri.

 

După cum a explicat secretarul de stat, Dorel Noroc, documentul este la etapa de consultări, procesul elaborării și promovării acestuia fiind stabilit inițial pentru perioada aprilie-mai, însă, în contextul pandemiei, ministerul a fost antrenat în elaborarea celor trei proiecte de susținere – Programul de subvenționare a plăților pentru șomajul tehnic și staționare, Programul de subvenționare a dobânzilor și Programul de rambursare a TVA care sunt în derulare, la moment fiind cheltuiți pentru implementarea acestora peste 120 mil. lei.

 

Astfel, un subiect intens discutat în cadrul întrunirilor cu mediul de afaceri vizează stabilirea regimului TVA în agricultură, fiind propusă aplicarea unei cotei reduse a TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți, concomitent cu aplicarea aceleași cote a TVA pentru producția agricolă primară, asigurând o uniformizare a cotei TVA pe lanțul valoric.

 

 Actualul mecanism, conform căruia agriculturii achită 20% pentru tehnica agricolă, nu doar că nu asigură competitivitatea, dar reprezintă și un mare dezavantaj pentru producătorii agricoli. Totodată, mecanismul a generat acumulări în cont a sumei TVA la agricultori de circa 1,8 mld. lei, ceea ce implică limitarea sectorului agricol în utilizarea resursele financiare respective, a explicat secretarul de stat.

 

În același timp, autoritățile propun stabilirea accizelor pentru o perioadă de trei ani, ceea ce va asigura previzibilitate pentru mediul de afaceri și pentru încasările bugetare. Astfel, se preconizează o creștere a cotei accizelor pentru produsele din tutun cu 15%, la produsele din alcool – cu 5% și la cele petroliere – în mărimea PIB-ului nominal de 9%.

 

Documentul mai prevede implementarea unui nou mecanism al plății pentru poluarea mediului, bazată pe subvenționarea companiilor de colectare și reciclare a ambalajelor. Totodată, experții prezenți la discuție au propus o altă abordare – stabilirea angajamentului agenților economici de a colecta deșeurile și taxarea celor care nu vor respecta această obligație.

 

Măsurile de diminuare a numerarului în economie, de asemenea, fac partea din conceptul politicii fiscale pentru anul viitor, fiind propuse următoarele praguri:

-    plățile efectuate între agenți economici în numerar 100 000 lei lunar/10 000 per tranzacție;

-    obligativitatea deținerii POS terminal la subdiviziunile unde vânzările sunt mai mari de 500000 lei;

-    plățile efectuate de persoană fizică în numerar nu mai mari de 100000 lei per tranzacție.

 

În acest sens, participanții la discuții au menționat că, în cazul persoanelor fizice, ar fi binevenită revizuirea acestui prag, cel puțin pentru unele situații, cum ar fi procurarea spațiului locativ.

 

De asemenea, la anul viitor ne așteaptă includerea taxelor rutiere în accize la produsele petroliere. După cum a explicat secretarul de stat, pentru sectoarele care nu utilizează infrastructura drumurilor, cum ar fi agricultura, se propune să fie majorat Fondul de subvenționare cu mărimea taxei ce urmează a fi achitată, pentru ca reprezentanții sectorului să nu resimtă nici o presiune.

 

Alte măsuri incluse în documentul privind politica fiscală și vamală pentru anul viitor sunt majorarea scutirii personale și scutirii suplimentare majore cu 5% și majorarea scutirii pentru persoanele întreținute cu 50%, uniformizarea cotelor de impozitare a veniturilor, continuarea Programului de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale, eliminarea prohibițiilor la importul mijloacelor de transport, reorganizarea Serviciului Vamal etc.

 

Recomandăm să examinați și acest articol

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

894 vizualizări

Data publicării:

23 Octombrie /2020 14:27

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

politica bugetar fiscala | Serghei Puşcuţa | Dorel Noroc | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon