Știri
Controalele de stat: substituirea caracterului restrictiv pe unul consultativ
În avizul său Guvernul menționează că, în conformitate cu Legea nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, controalele planificate efectuate pe parcursul primilor 3 ani de activitate de la data înregistrării de stat a persoanei care practică activitate de întreprinzător au caracter consultativ și nu se vor solda cu sancțiuni sau măsuri restrictive, cu excepția cazurilor când în cadrul controlului se depistează încălcări foarte grave.
Astfel, cadrul normativ aferent controalelor de stat asupra activității de întreprinzător conține pârghii eficiente de protejare a persoanelor supuse controlului și de evitare a abuzurilor din partea organelor de control.
În același timp, Guvernul reamintește că la momentul de față se desfășoară o serie de reforme ce vizează implementarea Metodologiei de stabilire a obiectivelor şi indicatorilor de performanţă a organelor de control de stat asupra activităţii de întreprinzător, ce prevede sporirea conformării planurilor anuale de acţiuni la nivel de organ de control, precum şi a rapoartelor anuale conexe; consolidarea capacităților analitice ale organelor de control; reorientarea activităților clasice de control către activităţile de consultanţă şi comunicare etc.
De asemenea, în aviz se menționează despre aplicarea prevederilor Legii nr. 59/2021 pentru modificarea unor acte normative (Legea prevenției), conform căreia organele de control au obligația de a acorda suport consultativ persoanelor fizice şi juridice care practică activitate de întreprinzător, cu scopul de a evita încălcarea prevederilor legislației.
Astfel, orice acțiune, inclusiv moratoriul propus, ar distorsiona promovarea consecutivă a reformelor, mai cu seamă că acestea se orientează pe schimbarea caracterului restrictiv al controalelor de stat pe unul consultativ, se menționează în aviz.
Respectiv, Executivul consideră nejustificate și irelevante argumentele aduse la elaborarea proiectului și relatează că inițiativa legislativă nu este susținută.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1737 vizualizări
Data publicării:
04 Mai /2022 15:48
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
aviz | proiect de lege | guvern Moldova | control de stat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.