25
09 2014
1105

Deficitul bugetar pe anul curent, mai mic decît cel preconizat anterior

Veniturile bugetului de stat pe anul curent se majorează din contul granturilor oferite de Uniunea Europeană pentru suport bugetar cu 349, 9 mil. lei, potrivit proiectului modificărilor și completărilor la Legea bugetului pe anul 2014, asumat de guvern în fața parlamentului. Ministrul finanțelor Anatol Arapu a specificat că, prin aceste modificări și completări guvernul a identificat posibilități de a achita compensațiile promise producătorilor de mere și prune, care au înregistrat pierderi, urmare a impunerii restricțiilor acestor producții pe piața Federației Rusă. De asemenea, 100 mil. lei vor fi direcționați pentru procurarea păcurii necesare în contextul pregătirilor către anotimpul rece. Vor fi alocate mijloace pentru suplinirea Fondului Rutier și Fondului Ecologic. Avînd în vedere acoperirea acestor cheltuieli, cît și realocările pe intern a unor surse prevăzute, dar care, din diverse motive, nu au fost valorificate, cheltuielile bugetului de stat vor crește cu 226,2 mil. lei. Deficitul bugetar va fi diminuat cu 122,8 mil. lei și va constitui 2 mlrd 440,9 mil. lei.
Nu este sigur, dacă Moldova va primi anul acesta creditul de la Banca Mondială pentru ajustări structurale în valoare de 30 mil. dolari SUA, - a explicat Anatol Arapu micșorarea deficitului bugetar.
Astfel, după modificările și completările operate, indicatorii principali ai bugetului de stat pe anul 2014 vor fi la venituri în sumă de 27 mlrd 570 mil. lei, la cheltuieli în sumă de 30 mlrd 010,9 mil. lei.
Pornind de la aceste rectificări operate la bugetul de stat, deficitul anual al Bugetului Public Național se estimează în sumă totală de 2mlrd 799,8 mil. lei, ceea ce reprezintă 2,54% din PIB, față de 2,65 la sută prevăzute inițial, - a mai adăugat Arapu.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.