29
10 2014
944

Doing Business: Republica Moldova a urcat 15 poziții privind mediul de afaceri

Republica Moldova se situează pe locul 63 în clasamentul țărilor care au cel mai favorabil mediu de afaceri potrivit raportului anual „Doing Business 2015”, realizat de Banca Mondială. Aflată între Federația Rusă (62) și Cipru (64), țara noastră a urcat 15 poziții față de anul precedent.

Cel mai bine, țara noastră stă la capitolul obținerea unui credit (locul 23) și înregistrarea unei proprietăţi (locul 22). Iar cel mai prost la capitolul eliberarea unui permis de construcție (locul 175).

Pentru a-l obține, o persoană trebuie să treacă prin 27 proceduri legale, într-o perioadă de timp de 247 de zile. De asemenea, în țara noastră este dificil să obții conectarea la electricitate (locul 149), după 7 proceduri trecute în 118 de zile.

Potrivit concluziilor realizate de Banca Mondială, în acest an, Republica Moldova s-a remarcat prin două reforme care au influențat pozitiv mediul de afaceri. De asemenea, Republica Moldova a făcut mai ușoară începerea unei afaceri prin eliminarea cerinței minime de capital.

Achitarea impozitelor a devenit mai ușoară pentru companii prin introducerea unui sistem electronic de plată a contribuțiilor la asigurările sociale. Totodată, a crescut cota de contribuție de asigurări de sănătate a angajatorilor, totodată au fost introduse noi cerințe de evidență contabilă a TVA. Pe primele locuri se află Singapore, Noua Zeelandă și Hong Kong, iar la coada clasamentului Eritreea, Libia și Republica Centrafricană.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.