27
10 2014
905

Două mari companii petroliere au ieftinit benzina și motorina

Două mari companii petroliere au ieftinit, la sfîrșitul săptămînii trecute, benzina și motorina vîndute la stațiile sale de alimentare cu cîte 25-50 bani per litru, ca urmare a scăderii semnificative a cotațiilor la țiței pe piețele internaționale, informează MOLDPRES.

Prețurile la pompă la stațiile de alimentare ale companiei Lukoil la cea mai solicitată benzină Premium au scăzut cu 50 de bani, pînă la 18 lei 15 bani per litru, iar motorina Euro poate fi cumpărată cu 17,07 lei litrul, cu 50 de bani mai puțin decît se vindea anterior.

Compania Tirex Petrol a redus prețul benzinei Premium cu 25 de bani pe litru, pînă la 18.15 lei per litru, iar la motorină cu 30 de bani, pînă la 17 lei 5 bani.

Scăderea prețurilor la carburanți vine după o scumpire cu 30 de bani per litru a benzinei și 20 de bani a motorinei la mijlocul lunii septembrie. Petroliştii au dat asigurări că preţurile vor fi micşorate în cadrul întrevederii de miercurea trecută la Ministerul Economiei.

Există o tendinţă globală de scădere a preţurilor pe bursele internaţionale. Am primit informaţii de la unele companii petroliere că în decurs de 5-6 zile vor scădea şi pînă la 50 de bănuţi la pompă, a declarat după întrevederea cu reprezentanţii companiilor petroliere vicepremierul Andrian Candu, ministru al Economiei.
Preţul ţiţeiului Brent, cel care este de referinţă pe pieţele internaţionale, s-a micșorat în ultimele trei luni cu mai mult de 20 la sută comparativ cu cel din luna iunie.

Agenţia Internaţională pentru Energie estimează o scădere în continuare a acestuia, în condiţiile în care atît Organizaţia Statelor Exportatoare de petrol, cît şi ţările producătoare care nu sînt membre OPEC şi-au majorat producţia. Preţurile la bursa benzinei şi motorinei de la Rotterdam, numite cotaţii Platts, de care depinde costul importurilor şi preţurile la pompă au coborît în aceeaşi perioadă cu 14 la sută, iar la motorină cu 12,5 la sută.

Acum cîteva zile, alte companii petroliere au ieftinit carburanţii cu pînă la 20 de bani pentru un litru.

via moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.