Știri

Ediția din decembrie a revistei „monitorul fiscal FISC.md”

Ultima ediția din acest an a revistei „monitorul fiscal FISC.md” (nr. 8 (63)), ce în curând va ieși de sub tipar, vine tradițional cu articole utile și actuale pentru activitatea contabililor, auditorilor, specialiștilor în fiscalitate, finanțe, economie, asigurări etc.

 

În primul rând, oferim abonaților noștri un articol complex cu aspecte practice ce urmează a fi utilizate la întocmirea raportului financiar consolidat cu privire la profit și pierderi, elaborat de Valentina Paladi și publicat în rubrica Contabilitate practică.

 

Tot în această rubrică sunt publicate următoarele articole:

 • Particularitățile contabilității patrimoniului primit de la stat cu drept de proprietate și a bunurilor primite în gestiune economică și Particularitățile contabilității rezervelor ca parte componentă a capitalului propriu, ambele articole elaborate de Lidia Foalea
 • Бухгалтерский учет дебиторской икредиторской задолженности предприятия в схемах, autori Georgeta Covaliov-Rusu și Olga Donciu
 • Комиссионная торговля в бухгалтерском и налоговом учете комиссионера, prezentat de Natalia Zlatina
 • Scoring-ul bancar al companiilor pe înțelesul tuturor, scris de Natalia Țiriulnicova și Marcela Dima
 • Analiza financiară a activității Asociațiilor de economii și împrumut în baza indicatorilor PERLAS, autori Vasile Bucur și Valeriu Iașan

 

De asemenea, în această ediție, în rubrica Practica fiscală este publicată continuarea „Ghidului privind amortizarea mijloacelor fixe: aspecte contabile și fiscale”, și anume, compartimentul ce se referă la Determinarea și deducerea cheltuielilor pentru reparații, autor Marina Brihuneț.

 

 

Unele aspecte ale reportării pierderilor fiscale sunt descrise în articolul elaborat de Petru Griciuc, publicat de asemenea, în rubrica Practica fiscală.

 

În compartimentul dedicat angajaților din sectorul bugetar, vă propunem un material elaborat de contabilul practician și doctorul în economie, Elena Taban, în care se descriu particularitățile contabilității creanțelor și datoriilor cu clienții și furnizorii în cadrul entităților bugetare.

 

Totodată, în rubrica Sectorului IT, vă propunem articolul intitulat „Companiile IT și instrumentele e-Commerce”, autor Andrei Jizdan.

 

Nu lipsește din această ediție nici rubrica Legislația muncii, în care vă propunem următoarele trei materiale elaborate de Olga Donciu:

 • Правомерность оформления индивидуального трудового договора
 • Conţinutul regulamentului intern al unităţii
 • Штрафы за умышленное нарушение срока выплаты заработной платы

 

În Expert, rubrică în care publicăm opinia experților naționali şi internaționali în domeniul asigurare socială, administrare fiscală, economie națională  etc., propunem următoarele articole:

 • Alinierea sectorului de asigurări la practicile și normele europene: noi principii, reglementări, cerințe, autori Veronica Ursu și Ana Litocenco
 • Accesarea datelor din contul personal în scopul stabilirii conforme a prestaţiilor de asigurări sociale, elaborat de Clara Sorocean
 • Recunoașterea activelor imobilizate deținute pentru vânzare, autor Inga Cotoros
 • Particularități în administrarea costurilor activităților auxiliare, elaborat de Valentina Panuș

 

În actuala ediție, în rubrica Consultații juridice, vă propunem un articol cu privire la înlesnirile prevăzute de Codul fiscal în cazul încălcării de către contribuabil a legislației în vigoare, scris de șefa Direcției asistență juridică din cadrul DGAF Chișinău, Valeria Nedelea.

 

Pe parcursul anului curent Serviciul Fiscal de Stat a întreprins mai multe acțiuni în vederea majorării nivelului de conformare benevolă în rândul contribuabililor. Despre rezultatele acestor acțiuni, precum și despre criteriile aplicate în selectarea agenților economici supuși controlului, dar și despre identificarea riscurilor de către autoritatea fiscală, citiți în interviul realizat cu directorul-adjunct al SFS, Nicoleta Nemerenco.

 

Încheiem ediția cu rubrica Întrebări și răspunsuri, în care sunt publicate următoarele materiale elaborate de Ludmila Mițova:

 • Порядок исчисления и уплаты налогов подразделением, расположенном в населенном пункте, бюджет которого не является составной частью НПБ
 • Размер сбора за объекты торговли при изменении условий, прописанных в уведомлении о начале торговой деятельности
 • Приостановление действия предпринимательского патента и взносы соцстрахования
 • Realizarea substanțelor mineralelor utile extrase și Notificarea privind inițierea activității de comerț

 

Vă dorim lectură plăcută și vă invităm să ne fiți alături și pe parcursul anului viitor.

Pentru detalii despre Campania de abonare 2021 accesați aici

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

666 vizualizări

Data publicării:

02 Decembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon