12
03 2016
699

Experții internaționali vor evalua procesul de supraveghere bancară a BNM

Banca Națională a Moldovei și Parlamentul vor asigura în iulie 2016, cu suportul Fondului Monetar Internațional, încheierea contractului de evaluare independentă internațională a procesului de supraveghere bancară a BNM. Acest lucru este prevăzut în Foia de parcurs a reformelor prioritare elaborată și aprobată în Guvern și Parlament.

În document se menționează, de asemenea, că, pentru asigurarea independenței și abilităților de supraveghere a Băncii Naționale și Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Parlamentul Moldovei nu numai că va aproba candidatura noului guvernator al BNM, selectat în urma unui concurs deschis, dar și va numi în martie-aprilie noi membri ai conducerii BNM pentru ocuparea locurilor vacante (2 vicepreședinți ai BNM și 4 membri independenți ai Consiliului de supraveghere al BNM).

În afară de aceasta, în martie Parlamentul va aproba pachetul financiar-bancar, în special, modificările la legile cu privire la BNM și CNPF, coordonate cu BM și FMI. S-a stabilit că BNM va mai elabora în martie Planul de acțiuni pentru implementarea Programului de evaluare a sectorului financiar (FSAP).

În martie-mai, Banca Națională va elabora și discuta cu FMI cadrul legal, instituţional, regulator privind stabilitatea financiară – instrumente legale pentru depășirea crizelor bancare sistemice (legislaţia bridge bank). Se preconizează că în iunie-iulie Parlamentul va adopta legislaţia privind instrumentele legale pentru crizele bancare sistemice (bridge bank).

Se prevede că în mai 2016 Banca Națională a Moldovei va elabora cu suportul FMI legislaţia specială privind depozitarul central.

via | www.noi.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.