Știri

Familia vs munca: în căutarea echilibrului

În luna martie curent, Parlamentul a aprobat proiectul de lege ce acordă angajatorilor dreptul de a deschide creșe în cadrul companiilor pentru copiii angajaților. Totodată, autoritățile prevăd și alte mecanisme ce au ca scop facilitarea accesului părinților cu copii, în special a mamelor, la piața muncii.

 

Modificările legislației la acest capitol au fost discutate în cadrul clubului de presă, la care au participat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, deputați, reprezentanți ai societății civile, parteneri de dezvoltare etc.

 

Astfel, Marcel Spătari, a menționat că o prioritate a ministerului este asigurarea unui echilibru între viața de familie și muncă și s-a referit la intenția de modificare a cadrului  normativ pentru a reglementa activitatea creșelor.

 

Rata de acoperirea cu servicii de creșă în țara noastră este sub 20%, iar în Chișinău, unde sunt concentrate majoritatea activităților economice, doar 12% din copiii cu vârstă de la 0 la 3 ani sunt încadrați în grădinițe, ceea ce este cu mult mai puțin decât media pe țară. Ne-am propus să creăm un cadru mai flexibil, dar totodată securizat, pentru activitatea creșelor, inclusiv a mini-creșelor private pentru a reglementa activitatea bonelor, ca persoanele respective să dețină certificate de servicii de îngrijire a copiilor, iar dacă totul va funcționa,  am putea subvenționa serviciile de mini-creșe. Astfel de soluții există în multe țări, a explicat ministrul.

 

Totodată, ministrul s-a referit și la elaborarea Programului național pentru ocrotirea a copilului pentru anii 2022-2026, care include circa 80 de acțiuni, inclusiv vizează standardizarea și reglementarea creșelor.

 

La rândul său, deputatul Dan Perciun s-a referit la proiectul de lege ce prevede modificarea cadrului normativ privind ajutorul social, ce are ca scop susținerea celor mai vulnerabile categorii ale populației, în special a familiilor cu copii. Conform datelor prezentate, 52% din familiile sărace sunt cele cu copii, iar proiectul votat în prima lectură stabilește că de dreptul la ajutor social și/sau la ajutor social pe perioada rece a anului vor putea beneficia familiile defavorizate, care îngrijesc de copii până la vârsta de șapte ani (anterior era prevăzută vârsta de trei ani), fiind stabilit și un venit lunar minim garantat separat pentru copii.

 

O altă inițiativă legislativă înregistrată recent în Parlament conține norme privind partajarea responsabilităților la creșterea copiilor.  Astfel, se propune ca perioada în care tații își pot lua concediul de paternitate de 2 săptămâni, cu salariul integral achitat, să fie extinsă de la două luni de la nașterea copilului până la un an. În momentul de față legislația oferă tatălui posibilitatea obținerii acestui concediu imediat după nașterea copilului, dar pentru că termenul este restricționat la primele 56 de zile de viață ale copilului, numărul taților care beneficiază de această oportunitate rămâne a fi redus.

 

De asemenea, se propune introducerea unei noi opțiuni pentru indemnizația de îngrijire a copilului.

 

Astăzi legislația prevede două opțiuni: fie că persoana alege să educe copilul până la 3 ani și să beneficieze de o indemnizație egală cu 30% din salariul pentru 12 luni în fiecare an, fie cealaltă variantă – creșterea copilului până la 2 ani și 2 luni, în primul an indemnizația fiind de 60%, iar în următorul – de 30%. Considerăm că este necesar de a oferi o posibilitate și pentru părinții care vor să revină la lucru după 1 an și 2 luni, oferind 90% din salariul pe ultimele 12 luni, a spus deputatul.

 

Se intenționează votarea acestui proiect în prima lectură la data de 1 iunie, iar până la finele sesiunii de primăvară (31 iulie) să fie votat în lectură finală.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

698 vizualizări

Data publicării:

17 Mai /2022 14:10

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

muncă | piaţa muncii | legislatia muncii | ajutor social

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon