Știri

Foaia de parcurs pentru digitalizarea economiei, la șase luni de implementare

În luna iulie 2020 a fost aprobată Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. Documentul are ca scop facilitarea interacțiunii la distanță și promovarea serviciilor digitale pentru mediul de afaceri, stimularea utilizării comerțului electronic de către companii și consumatori, simplificarea procedurilor vamale la exportul online, stimularea serviciilor poștale și de curierat, promovarea și atragerea în țară a platformelor naționale și internaționale de comerț electronic.
 
Astăzi, 3 februarie 2021, pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, au fost trecute în revistă rezultatele implementării acțiunilor Foii de parcurs în cele șase luni de la aprobare, precum și stabilite acțiuni pentru următoarea perioadă.

 

Din cele 37 de acțiuni din varianta inițială a documentului, 7 sunt realizate, acestea având caracter continuu și țin de activitatea IMM-urilor. Altele 23 de acțiuni sunt în proces de implementare și necesită suport guvernamental și legislativ (pachetul digital nr.1 ce prevede modificarea a 26 de acte), iar 7 acțiuni nu sunt realizate.

În cadrul ședinței a fost menționat faptul că Foaia de parcurs se bucură de un real suport din partea comunității de afaceri, donatorilor și partenerilor de dezvoltare, fiind un instrument temporar pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar care deja și-a demonstrat eficiența.

 

Astfel, ODIMM a implementat Instrumentul de susținere privind digitalizarea ÎMM, care reprezintă un set de activități cu o abordare complexă, prin intermediul cărora se propune susținerea transferului tehnologic și dezvoltării digitale a ÎMM-urilor pentru valorificarea potențialului inovativ, inclusiv facilitarea accesului lor pe piețele interne și externe. La moment, instrumentul are un buget de 25 mil. lei. În cadrul programului 466 de persoane și-au îmbunătățit competențele în domeniul comerțului electronic și al digitalizării afacerilor, 180 de proiecte au fost acceptate pentru finanțare, valoarea granturilor constituind 11,36 mil. lei, iar valoarea investițiilor în economie – 23,06 mil. lei. 

 

Totodată, ODIMM este în proces de elaborare a unui nou program național de susținere a digitalizării ÎMM-urilor, iar un accent deosebit va fi pus pe alfabetizarea digitală a acestora, pentru că o bună parte din întreprinderi nu dețin competențe și cunoștințe în acest domeniu.

 

Participanții au concluzionat că Foaia de parcurs urmează a fi completată cu alte acțiuni și adaptată realităților, ținând cont de faptul că ea trebiue să acopere toate problemele cu care se confruntă businessul în procesul digitalizării.

Astfel, comunitatea de afaceri este îndemnată să vină, până la 1 martie curent, cu propuneri și sugestii de îmbunătățire a documentului, unele dintre acestea fiind înaintate chiar astăzi: posibilitatea eliberării semnăturii electronice la distanță (utilă pentru inițierea afacerii de către persoane ce se află peste hotarele țării), digitalizarea proceselor interne în cadrul companiei și integrarea în Foaia de parcurs a Strategiei e-sănătate.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

892 vizualizări

Data publicării:

03 Februarie /2021 12:10

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

Consiliul Economic | digitalizare | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon