Știri
Forța de muncă și șomajul în anul 2021
În anul 2021, forța de muncă (populația activă) a Republicii Moldova, care include atât populația ocupată, cât și șomerii, a constituit 871,6 mii persoane (comparativ cu 867,3 mii în 2020), iar populaţia ocupată a RM a constituit 843,4 mii persoane, fiind în creștere față de anul 2020 (834,2 mii), ponderea persoanelor ocupate din mediul rural fiind mai mare față de cea a persoanelor ocupate din mediul urban (55,0% mediul rural și, respectiv, 45,0% mediul urban), comunică Biroul Național de Statistică.
Din distribuția persoanelor ocupate pe activități economice rezultă că, în sectorul agricol au activat 181,2 mii persoane sau 21,5% din totalul persoanelor ocupate, numărul acestora crescând cu 3% față de nivelul anului 2020. Totodată, în activitățile non-agricole au fost încadrate 662,3 mii persoane sau 78,5% din total. Astfel, în industrie au fost angajate 14,4% din populația ocupată (în anul 2020 – 14,6%), inclusiv în industria prelucrătoare – 11,9%, iar în construcții 7,7% comparativ cu în 7,2% din anul 2020.
În aspect teritorial, 28,3% din populația ocupată activează în mun. Chișinău, 31,1% – în regiunea de Nord, aceasta fiind urmată de regiunea Centru (cu 26,0%) și, respectiv, regiunea Sud (cu 14,6%). Analiza repartizării ocupării după activitățile economice relevă faptul că, sectorul servicii predomină în toate regiunile, înregistrând valori cuprinse între 41% și 75%, sectorul industrie și construcții predomină în regiunea Centru (16,0% industrie și, respectiv, 10,3% construcții), în timp ce sectorul agricol predomină în regiunea Nord (40,4%).
În repartizarea după forme de proprietate, datele BNS indică faptul că 71,2% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 28,8% – în sectorul public (în 2020, 70,2% – sectorul privat și, respectiv, 29,8% – sectorul public).
Structura populației ocupate după statutul profesional relevă că marea majoritate o constituie salariații – 78,2%, urmați de lucrătorii pe cont propriu (16,9%) și lucrătorii familiali neremunerați (4,5%). Majoritatea absolută a salariaților (89,4%) a fost angajată pe o perioadă nedeterminată de timp.
Totodată, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,6%, fiind practic la nivelul anului precedent. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre bărbați (8,6%) decât în cazul femeilor (4,7%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (58,0%), construcții (13,3%), comerț (10,0%) și industrie (7,1%).
Din totalul salariaților, 6,9% au avut un loc de muncă informală și au primit salariul „în plic”, iar cele mai mari ponderi ale acestora se estimează pentru activitățile din agricultură (57,9%), construcții (13,2%), comerț (10,3%) și industrie (7,3%).
BNS mai informează că numărul șomerilor pe parcursul anului precedent a fost de 28,2 mii, fiind în descreștere față de nivelul anului 2020 (33,1 mii). Șomajul a afectat într-o proporție mai persoanele din mediul rural – 55,1%.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1012 vizualizări
Data publicării:
05 Aprilie /2022 07:55
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
somer | forţa de muncă | Agricultură
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.