22
08 2016
487

Forumului de Afaceri al Diasporei a întrunit oameni de afaceri din peste 25 de ţări

Forumul de Afaceri al Diasporei a reunit oameni de afaceri din străinătate din circa 25 de țări, originari din Republica Moldova, oficiali guvernamentali, precum și reprezentanți ai mediului privat din țară.

Cea de-a doua ediție a Forumului de Afaceri al Diasporei cu genericul „Oportunități de dezvoltare locală”, s-a desfășurat la Chișinău duminîca, 21 august. La eveniment a participat și premierul Pavel Filip. În discursul său el a menţionat rolul important pe care îl are diaspora moldovenească în societatea noastră şi faptul că, în luna februarie curent, Guvernul a aprobat Strategia Națională dedicată diasporei — ”Diaspora-2025”.

„Este pentru prima oară când în Moldova se elaborează un asemenea document de politici privind diaspora – fapt ce confirmă importanța fenomenului și seriozitatea cu care îl tratează Guvernul”, a spus Filip.

Premierul a subliniat meritul diasporei în dezvoltarea economică a ţării noastre, în special prin remitenţele financiare trimise de conaționalii noștri stabiliți temporar peste hotarele țării.

„Modelul economic bazat pe consum și importuri, după care am trăit până acum, ne-a permis să supraviețuim, dar cert este că acest model nu este unul durabil și în baza lui nu poți obține o dezvoltare sustenabilă. Noi, cei de la guvernare, ne dorim să schimbăm paradigma – să nu ne bazăm pe consum și import, ci mai mult pe investiții și export”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri.

El a vorbit şi despre măsurile întreprinse de autorităţile moldoveneşti în ultimele şase luni pentru a asigura un mediu de afaceri atractiv şi prosper, inclusiv pentru investiţiile venite de la conaţionalii noştri care activează peste hotare şi doresc să-şi extindă afacerea în RM. În acest sens, Pavel Filip s-a referit la relansarea Programului PARE 1+1, menit să susţină investiţiile migranţilor moldoveni în afaceri în Moldova.

Premierul a reiterat determinarea Guvernului de a reforma domeniul controalelor de stat, de a reduce numărul actelor permisive pentru lansarea afacerilor, dar şi de a promova în continuare documente de politici care să fie simple şi clare pentru cei care doresc să activeze în sectorul privat, făcând referinţă la proiectul de Lege cu privire la parcurile din industria tehnologiei informației şi la alte iniţiative, care sunt pe agenda Guvernului.

Forumul de Afaceri al Diasporei este organizat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, de Biroul pentru Relații cu Diaspora, cu susținerea organizației Internaționale pentru Migrație, misiunea în Moldova a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Societatea Germană pentru Cooperare Internațională.

via | bani.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.