17
03 2016
826

Germania ar putea investi în Moldova 100 milioane de euro

Germania ar putea contribui la finanțarea Programul Național de Dezvoltare Economică prin Reindustrializare (PNDER), elaborat de APIP (Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare), care presupune construcția a 10 platforme industriale, similare Zonei Economice Libere de la Bălți, în alte 10 raioane, în valoare totală de 100 milioane de euro.

Subiectul a fost discutat recent de către administratorul ZEL Bălți, Marin Ciobanu, în cadrul unor întrevederi în cadrul Cancelariei Germaniei, Ministerul de Externe și Bundestag.

Administratorul ZEL Bălți a purtat discuții cu preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului german, Gunther Krichbaum, membru al comisiei pentru politica externă și a comisiei pentru cooperare dezvoltare economică, Manfred Grund, președintele Forumului Germano-Moldav, deputat din partea SPD, Doctor Fritz Felgentreu, precum și cu fostul Secretar a Ministerului Apărării, deputat în Bundestag, Prof. Dr. Pflueger.

Totodată, interlocutorii au abordat și subiecte ce țin de situația politico-economică din țară. În acest context, partea germană a ținut să sublinieze că, dacă situația din sistemul bancar nu se va regla, iar problema „miliardului” nu va fi soluționată, atunci „Guvernul Republicii Moldova nu va primi niciun euro”.

Zona Economică Liberă „Bălți” a fost lansată la 26 mai 2010, pentru o perioadă de 25 ani ș ireprezintă a șaptea zonă economică liberă din Moldova. Actualmente 48 de companii rezidente activează în cadrul ZEL, salariul mediu oferit angajaților fiind de circa 6760 de lei, iar contribuțiile la bugetul de stat – peste 80 mln. de lei.

via | mbc.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.