Știri
Gestionarea deșeurilor. Proiectul Metodologiei de stabilire a tarifelor
Ministerul Mediului propune instituirea cadrului metodologic unic pentru stabilirea tarifelor la unele servicii publice de gospodărie comunală din domeniul gestionării deșeurilor municipale, precum și pentru a eficientiza și uniformiza procesul de elaborare, calculare și aprobare a tarifelor la aceste servicii de către autoritățile administrației publice locale. În acest context, a fost elaborat
proiectul Metodologiei privind calcularea tarifelor pentru unele servicii publice de gospodărie comunală din domeniul gestionării deșeurilor (Metodologia) care a fost examinat în cadrul ultimei ședințe a secretarilor de stat, documentul considerându-se ca fiind pregătit pentru inițierea procedurii de avizare/expertizare și consultare publică.
Probleme care urmează a fi soluționate prin implementarea prevederilor proiectului sunt discrepanța dintre tarifele la serviciile de salubrizare percepute în prezent în localitățile în care sunt organizate astfel de servicii și cheltuielile reale suportate de operatori și/sau de autoritățile publice locale; tarifele nejustificat diferențiate în diferite localități; nivelul scăzut de acces al populației la serviciile de gospodărie comunală etc.
.
Principalele obiective ale intervenției propuse țin de ajustarea tarifelor actuale în corespundere cu cheltuielile reale suportate de către operatori pentru prestarea serviciilor respective, atragerea investițiilor în domeniu prin asigurarea operatorilor cu privire la posibilitatea recuperării prin tarif a investițiilor efectuate cu aplicarea unei rate rezonabile de rentabilitate, care să corespundă situației reale.
Proiectul stabilește categoriile serviciilor publice de gospodărie comunală din domeniul gestionării deșeurilor; categoriile de consumatori; componența și modul de determinare a costurilor incluse în tarife; principiile, modul de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor pentru serviciile respective. În opinia autorilor Metodologiei, activitățile specifice care constituie parte a serviciilor publice în domeniul gestionării deșeurilor și care vor cădea sub incidența prevederilor actului normativ sunt colectarea, sortarea, transportarea și depozitarea controlată a deșeurilor municipale, cu excepția deșeurilor toxice, periculoase și cu regim special; organizarea reciclării, prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor; înființarea depozitelor de deșeuri etc.
Se propune divizarea consumatorilor în consumatorii casnici cu reședință în gospodării individuale și cu reședință în blocuri de locuințe; consumatorii non-casnici producători de deșeuri municipale în cantități mici și în cantități mari. Sunt propuse două metode generale de calcul în funcție de categoriile consumatorilor: pentru cei casnici și non-casnici care produc deșeuri în cantități mici tarifele vor fi calculate ca tarife medii pe consumator, ținând cont de costul unitar calculat și marja de profit. Cealaltă metodă se referă la tariful calculat pentru consumatorii non-casnici care produc deșeuri în cantități mari.
Metodologia, în condițiile aprobării în redacția propusă, va stabili structura costurilor reglementate și care au ca scop orientarea activității de determinare a acestor costuri, care stau la baza formulelor de calcul a tarifelor, incluzând cheltuieli materiale necesare pentru desfășurarea activităților de gestionare a deșeurilor; aferente retribuirii muncii, amortizării mijloacelor fixe și imobilizărilor necorporale, serviciilor prestate de terți, administrative, marja de profit a operatorului etc.
Se propune ca tarifele să fie calculate de către operatori pentru fiecare localitate sau, după caz, grup de localități, cu aprobarea acestora de consiliile locale. Tarifele urmează a fi calculate și aprobate pentru o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea modificării acestora în interiorul termenului dacă au crescut excesiv costurile de investiții determinate de modificările cerințelor de protecție a mediului, s-au modificat structural costurile sau a crescut considerabil cantitatea de deșeuri gestionate, ceea ce va determina o influență a costurilor mai mare de 5% pe o perioadă neîntreruptă de cel puțin 6 luni.
1094 vizualizări
Data publicării:
11 Mai /2022 07:57
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
gestionarea deșeurilor | tarif reglementat | Metodologia de calcul | Proiect
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.