15
09 2014
881

(Grafic) Se ieftinesc creditele în lei pentru locuințe

Creditele pentru procurarea sau construcția unei locuințe, acordate de bănci persoanelor fizice, au atins la finele lunii iulie 2014 suma de circa 2,0 miliarde de lei. Astfel, creditele acordate în acest scop dețin 4,6% din soldul total al creditelor acordate de băncile locale. În ultimii ani se remarcă o ieftinire a creditelor pentru locuințe acordate în lei și o scumpire a celor în valută străină.

Dobânzile la creditele ipotecare în lei au fost în ultimii ani într-o tendință generală de scădere, de la 10,77% în iulie 2012 la 9,74% în iulie 2014. Totodată, creditele ipotecare în valută străină s-au scumpit, rata de dobândă fiind în creștere de la 8,72% în iulie 2012 la 9% în iulie 2014.În contextul volatilității cursului valutar, clienții băncilor optează mai mult pentru creditele în lei. Astfel, circa 98,6% din creditele imobiliare noi acordate de sistemul bancar autohton în primele 7 luni ale anului curent au fost în lei moldovenești.

Ieftinirea creditelor în lei pentru locuințe poate fi pusă pe seama relaxării politicii monetare a Băncii Naționale. Astfel, actualmente, rata de bază a BNM este stabilită la nivelul de 3,5%, în timp ce la finele anului 2011, această rată constituia 8,5%. Rata de bază este un instrument de politică monetară folosit de Banca Națională pentru a influența inclusiv „preţul” cu care băncile îşi vând resursele, adică rata de dobândă stabilită de bănci pentru credite.

via agora.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.