Știri

Guvernul a susținut majorarea veniturilor, cheltuielilor și a deficitului FAOAM

Modificările propuse la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021 nr.256/2020, aprobate în cadrul ședinței Guvernului din 30 octombrie, prevăd majorarea veniturilor cu peste 313,2 mil. lei, a cheltuielilor – cu 513,2 mil. lei și a deficitului cu 200 mil. lei.

 

Proiectul pentru modificarea Legii nr.256/2020, după cum a menționat Ana Nemerenco, ministrul Sănătății, a fost elaborat în rezultatul analizei indicatorilor fondurilor pe parcursul anului, precum și a priorităților de politici promovate de către Ministerul Sănătății. La baza inițiativei au stat așa factori ca majorarea salariilor de funcție a personalului administrative-gospodăresc din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală cu 57%, începând cu 1 noiembrie 2021; acoperirea cheltuielilor pentru serviciile spitalicești acordate pacienților care întrunesc definiția de caz COVID-19; acordarea suplimentului la salariul de funcție calculat personalului antrenat în acordarea asistenței medicale persoanelor cu COVID-19 etc. 

 

În condițiile aprobării proiectului de către Legislativ, veniturile FAOAM pentru anul 2021 se vor majora cu 2,8% și vor constitui circa 11,46 mld. lei, dintre care primele de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense constituie 5,4 mld. lei, cu 333,4 mil. lei mai mult față de suma aprobată (6,6%). Creșterea a fost estimată reieșind din nivelul de executare a veniturilor pe parcursul primelor 8 luni ale anului curent, precum și a evoluției acestora în ultimii ani. Totodată, este de menționat faptul că acumulările la capitolul respectiv de venituri în primele 8 luni au constituit aproape 3,5 mld. lei, fiind cu 270,9 mil. lei mai mult față de planul pentru această perioadă.

 

În același timp primele de asigurare obligatorie de asistență medicală calculată în sumă fixă se vor diminua cu 5 mil. lei, până la 135 mil. lei. Alte venituri ale FAOAM de asemenea se vor reduce – până la 88,5 mil. lei (cu 15,1 mil. lei). Micșorarea este determinată de dinamica în regres a încasărilor veniturilor din dobânzile încasate la soldurile mijloacelor bănești la conturile bancare ale FAOAM cu 4,3 mil. lei și a veniturilor din impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor IT cu 10,8 mil. lei. Transferurile de la bugetul de stat în FAOAM rămân la nivelul sumei aprobate pe anul 2021 – 5,8 mld. lei.

 

Volumul cheltuielilor FAOAM se propunea fi majorat până la 11,86 mld. lei sau cu 4,5% față de suma aprobată, fiind determinată de creșterea cheltuielilor fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice cu 521,9 mil. lei și diminuarea cu 8,7 mil. lei a fondului măsurilor de profilaxie.

 

Deficitul FAOAM în rezultatul operării modificărilor va constitui 400 mil. lei, în creștere de 200 mil. lei față de nivelul aprobat pentru anul 2021, din contul soldului mijloacelor financiare format la începutului anului în volum de 686,7 mil. lei.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

688 vizualizări

Data publicării:

01 Octombrie /2021 07:45

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

asigurare obligatorie de asistenta medicala | FAOAM | buget | covid19

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon