07
09 2016
752

Guvernul intenţionează să elaboreze un nou mecanism de calcul al pensiei, bazat pe echitatea socială

Premierul Pavel Filip a convocat grupul de lucru privind implementarea conceptului de reformă a sistemului de pensii. Discuţiile purtate au vizat progresele înregistrate în pregătirea proiectelor de acte legislative, dificultăţile întîlnite de autorităţi în acest proces, precum şi necesităţile suplimentare pentru a institui un sistem echitabil pentru toţi beneficiarii.

Prim-ministrul a subliniat că reformarea sistemului de pensii este absolut necesară pentru a garanta cetăţenilor venituri suficiente şi în conformitate cu contribuţia acestora la sistemul de asigurări sociale. El a menţionat, în context, că este foarte important ca această reformă să asigure și echitatea socială în acest domeniu. Pavel Filip a solicitat instituţiilor implicate să respecte cu stricteţe termenii stabiliţi, astfel încît noile prevederi să fie aplicate începînd cu 1 ianuarie 2017.

Cu toţii sîntem de acord că trebuie să reformăm sistemul actual de pensii, dorim să instituim un nou mecanism de calcul al pensiei, bazat pe echitate socială şi care să corespundă contribuțiilor achitate. Trebuie să analizăm la ce etapă sîntem acum, dacă există constrîngeri sau bariere, să le depăşim, pentru a ne încadra în termenii stabiliţi, a accentuat prim-ministrul.

În prezent se lucrează asupra proiectului de lege privind reforma sistemului de pensii, care urmează să fie prezentat pentru discuţii şi consultări publice. Totodată, pentru definirea noii formule de calcul a pensiei sociale, a fost solicitată asistenţă tehnică din partea partenerilor de dezvoltare şi a experţilor internaţionali.

Amendamentele legislative propuse prevăd modificarea mecanismului de achitare a pensiilor, consolidarea structurilor instituţionale de administrare a sistemului de pensii, reducerea inechităților sociale, precum şi formarea unui sistem de pensii mai atractiv, cu un nivel sporit de beneficii.

Reamintim că la începutul lunii august a.c., premierul a aprobat conceptul de reformă a sistemului de pensii. Decizia a fost luată după o serie de consultări cu membrii Cabinetului de miniştri, partenerii de dezvoltare, sectorul asociativ, precum şi cu experţii în domeniu.

via | moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.