Știri

Îmbunătățirea cadrului legal din domeniul migrației de muncă

Cu toate că au trecut circa trei ani de la modificarea Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, mai există unele lacune privind documentarea străinilor în scop de muncă. În acest sens, autoritățile intenționează, cu suportul mediului de business, să îmbunătățească cadrul de reglementare din domeniu.



Astăzi, 7 octombrie, pe platforma Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru au fost discutate aspecte ce țin de implementarea ultimilor modificări aferente domeniului migrației de muncă, precum și situația actuală privind acordarea și prelungirea dreptului de ședere provizorie pentru asociații și acționarii persoanelor juridice cu investiții străine înregistrate în RM.


 
Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică, numărul cetățenilor străini care au obținut dreptul de ședere în RM în scopul efectuării investițiilor/ lansării locurilor de muncă a sporit pe parcursul ultimilor ani ca urmare a simplificării mecanismelor privind imigrarea străinilor în scop de muncă, începând cu anul 2019.



Dacă în anul 2019 dreptul de ședere pentru investiții și crearea locurilor de muncă a fost obținut de 114 persoane, în anul 2020 acest indicator a constituit 155, iar în primele 9 luni ale anului curent deja 102 persoane au obținut acest drept. Astfel, în perioada 2019 – septembrie 2021, în total, au obținut acest drept 371 de persoane.
Cele mai multe (228) au solicitat acordarea dreptului de ședere pentru un termen de 2 ani. 



Reamintim, începând cu anul 2019 au intrat în vigoare noi prevederi, esența cărora a constat în simplificarea procedurii de depunere a dosarului pentru obținerea dreptului de ședere în RM și au oferit posibilitatea începerii activității de muncă de către muncitorul migrant imediat după sosirea în RM, reducerea termenului de examinare a actelor pentru acordarea dreptului de ședere în scop de muncă de la 30 la 15 zile, diminuarea numărului de acte necesare pentru documentarea străinilor depuse la Ghișeul Unic.



Totodată, s-au inclus categorii noi și s-a extins numărul de persoane care beneficiază de regim facil la examinarea dreptului de ședere, iar pentru investitori s-a majorat de la 2 la 8 ani termenul dreptului de ședere. 



Participanții la discuții au menționat că au nevoie de claritate privind achitarea contribuțiilor de asigurări medicale și sociale pentru cetățenii care nu locuiesc pe teritoriul țării noastre, precum și de condiții mai clare privind munca la distanță.



Propunerile privind îmbunătățirea cadrului legal din domeniul migrației de muncă pot fi transmise Grupului de lucru nr.3 „Stimularea și menținerea investițiilor private” din cadrul Secretariatului Consiliului Economic.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

555 vizualizări

Data publicării:

07 Octombrie /2021 15:47

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

piaţa muncii | investiţii | straini

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon