
Știri
Impactul incinerării și coincinerării deșeurilor
Totodată, dat fiind faptul că sectorul deșeurilor are o contribuție de 10% la emisiile naționale de gazelor cu efect de seră, realizarea măsurilor propuse va contribui la atingerea obiectivului asumat de RM privind reducerea, până în anul 2030, în mod necondiționat, a emisiilor până la 70% comparativ cu 1990.
Experții menționează că proiectul va avea un impact economic direct asupra operatorilor care vor practica ca activitate eliminarea sau recuperarea deșeurilor în instalații de incinerare sau de coincinerare a deșeurilor. Pentru a identifica și cuantifica eventualele costuri, au fost examinate mai multe surse de informare, conform cărora investițiile pentru instalații de incinerare suportate de operatori sunt mari, oscilând în medie între 150-200 mil. euro, inclusiv costuri pentru tratarea deșeurilor per tonă (80-115 euro/t). Investițiile în instalațiile de coincinerare sunt mai reduse, între 20-50 mil. euro, implicând și costuri mai mici pentru tratarea deșeurilor per tonă (20-45 euro/t).
În opinia autorilor documentului, în condițiile actuale este posibilă retehnologizarea fabricilor producătoare de ciment si/sau a centralelor termice deja existente și funcționale în RM, cu costuri considerabil mai mici. În nota informativă la proiect se spune că, cu cât costurile combustibililor primari sau materiilor prime sunt mai mari, cu atât este mai atractivă o investiție în instalații de coincinerare la fabricile producătoare de ciment. Prin urmare, pentru RM, o țară dependentă de aceste resurse, opțiunea de gestionare a deșeurilor prin coincinerare cu beneficii de mediu și economice garantate este considerată cea mai potrivita opțiune.
Conform Raportului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în anul 2019 în Moldova au fost în funcțiune 1137 depozite de deșeuri cu suprafața de 1222,05 ha, iar în unele cazuri depozitele sunt localizate în zona de protecție a obiectivelor acvatice, în zona sanitară a sectorului locativ, pe terenuri agricole degradate.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
1174 vizualizări
Data publicării:
20 Aprilie /2021 07:59
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
incinerarea deseurilor | impact | regulament | monitorul.fisc.md
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.