Știri

Impactul incinerării și coincinerării deșeurilor

Analiza impactului implementării măsurilor din proiectul Regulamentului privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor (Regulament) elaborat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va fi analizat în cadrul ședinței Grupului de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător.
 
Proiectul este elaborat în temeiul Legii nr. 209/2016 privind deșeurile și pentru executarea prevederilor din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023. Se așteaptă că, în urma implementării activităților din Regulament la nivel național, operatorii vor putea contribui la reducerea cu până la 90% a volumului deșeurilor ajunse la groapa de gunoi și, respectiv, micșorarea treptată a suprafețelor de teren supuse contaminării prin depozitare a deșeurilor, în paralel cu un nivel ridicat de recuperare energetică și materială.

 

Totodată, dat fiind faptul că sectorul deșeurilor are o contribuție de 10% la emisiile naționale de gazelor cu efect de seră, realizarea măsurilor propuse va contribui la atingerea obiectivului asumat de RM privind reducerea, până în anul 2030, în mod necondiționat, a emisiilor până la 70% comparativ cu 1990.

 

Experții menționează că proiectul va avea un impact economic direct asupra operatorilor care vor practica ca activitate eliminarea sau recuperarea deșeurilor în instalații de incinerare sau de coincinerare a deșeurilor. Pentru a identifica și cuantifica eventualele costuri, au fost examinate mai multe surse de informare, conform cărora investițiile pentru instalații de incinerare suportate de operatori sunt mari, oscilând în medie între 150-200 mil. euro, inclusiv costuri pentru tratarea deșeurilor per tonă (80-115 euro/t). Investițiile în instalațiile de coincinerare sunt mai reduse, între 20-50 mil. euro, implicând și costuri mai mici pentru tratarea deșeurilor per tonă (20-45 euro/t).

 

În opinia autorilor documentului, în condițiile actuale este posibilă retehnologizarea fabricilor producătoare de ciment si/sau a centralelor termice deja existente și funcționale în RM, cu costuri considerabil mai mici. În nota informativă la proiect se spune că, cu cât costurile combustibililor primari sau materiilor prime sunt mai mari, cu atât este mai atractivă o investiție în instalații de coincinerare la fabricile producătoare de ciment. Prin urmare, pentru RM, o țară dependentă de aceste resurse, opțiunea de gestionare a deșeurilor prin coincinerare cu beneficii de mediu și economice garantate este considerată cea mai potrivita opțiune.

 

Conform Raportului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în anul 2019 în Moldova au fost în funcțiune 1137 depozite de deșeuri cu suprafața de 1222,05 ha, iar în unele cazuri depozitele sunt localizate în zona de protecție a obiectivelor acvatice, în zona sanitară a sectorului locativ, pe terenuri agricole degradate.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

777 vizualizări

Data publicării:

20 Aprilie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

incinerarea deseurilor | impact | regulament | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon