05
05 2017
491

Încă 100 mil. euro pentru asistenţă macro-financiară

Comisia de Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European a aprobat propunerea de acordare a unei asistențe macro-financiare în valoare de 100 mil. euro pentru Republica Moldova.

După ce plenul Parlamentului European și Consiliul vor adopta decizia finală în acest sens, banii urmează să fie acordați în 3 tranșe, în 2017 și 2018.

Plata fiecărei tranșe va fi condiționată de îndeplinirea de către Republica Moldova a unui riguros program de reforme ce vizează, printre altele, lupta împotriva corupției, independența justiției, o mai bună guvernare, inclusiv în domeniul financiar și bancar, precum și aplicarea Acordului de Asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Republica Moldova are nevoie de asistență macro-financiară și mă bucur că Uniunea Europeană este în măsură să răspundă favorabil solicitării autorităților moldovene în acest sens. Uniunea Europeană este și rămâne un partener vital al Republicii Moldova și un sprijin constant pentru realizarea reformelor necesare unei mai bune funcționări a statului de drept și democrației. Comisia de Comerț Internațional lansează un puternic mesaj de solidaritate cu cetățenii unei țări incluse în politica europeană de vecinătate care se confruntă cu multiple provocări, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că un program de reforme structurale profunde este necesar nu numai pentru a întări economia, ci pentru a îmbunătăți condițiile de trai de zi cu zi ale cetățenilor Republicii Moldova, a relatat europarlamentarul Sorin Moisă.

Propunerea de acordare a asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova a fost înaintată Parlamentului European și Consiliului de către Comisia Europeană. S-a propus acordarea unei sume de 100 mil. euro, 60 mil. sub formă de împrumut și 40 mil. sub formă de grant, plătibilă în 3 tranșe, în 2017 și respectiv 2018.

via | www.realitatea.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.