23
03 2015
894

Informația despre fondatorii întreprinderilor va fi publică și gratuită

La indicația Prim-ministrului Chiril Gaburuci, accesul la informația despre fondatorii întreprinderilor înregistrate în Republica Moldova va fi făcut public și gratuit, transmite Moldpres cu referire la un comunicat al Consiliului Economic al Prim-ministrului.

Informațiile despre fondatorii companiilor vor putea fi accesate pe portalul guvernamental www.date.gov.md, începînd cu luna aprilie, cu actualizare lunară.

Indicația Prim-ministrului vine în contextul solicitărilor repetate din partea mediului de afaceri, a societății civile, dar și reprezentanților mass-media, care au semnalat faptul că lipsa accesului liber la informația despre fondatorii întreprinderilor persoanelor terțe creează premise pentru fraudă și corupție.

Realitățile din Republica Moldova, dar și practica altor țări, demonstrează cu prisosință că este vital ca datele despre fondatorii întreprinderilor trebuie să fie făcute publice. Această măsură va diminua actele de corupție, protecționismul și va asigura un nivel ridicat de încredere în mediul de afaceri din țara noastră, atît pentru investitorii autohtoni, cît și cei străini, a declarat Prim-ministrul Chiril Gaburici.

În octombrie 2014, urmare a unor eforturi comune ale Camerei Înregistrării de Stat, CRIS Registru, Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului și a Centrului de Guvernare Electronică, a fost publicată informația despre data de înregistrare, lista conducătorilor, forma organizatorico-juridică, statutul și sediul acestora pentru toate entitățile înregistrate în Republica Moldova. În prezent, toate aceste informații pot fi accesate gratuit pe portalul www.date.gov.md.

De asemenea, din luna aprilie 2015, pe portalul www.date.gov.md vor mai fi adăugate și informații cu referire la domeniile de activitate și activitățile licențiate ale persoanelor juridice din Moldova.

În Republica Moldova sînt înregistrate aproximativ 204.000 de companii, dintre care 172.000 sînt active.

via | www.moldpres.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.