Știri

Înregistrarea agenților economici în producția agroalimentară ecologică, altfel

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a propus pentru consultări publice un șir de modificări și completări la Ordinul nr.16/2010 cu privire la aprobarea Regulilor privind înregistrarea agenților economici în producția agroalimentară ecologică, implementarea cărora va asigura accesul acestora la mijloacele Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (Fond).
 
Necesitatea elaborării proiectului a intervenit odată cu aprobarea HG nr. 226/2022 pentru modificarea HG nr. 455/2017 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului în scopul obținerii subvenției în cadrul submăsurii 2.5. Susținerea promovării și dezvoltării agriculturii ecologice.
 
Astfel, Ordinul nr. 16/2010 se propune a fi completat cu documente suplimentare obligatorii pentru obţinerea subvenţiilor cu Anexa nr. 1 – Notificarea emisă producătorului de către organismul de inspecţie şi certificare, care să ateste că nu a intervenit nicio cauză de încetare ori de desfiinţare a contractului încheiat între producător şi organismul de inspecţie şi certificare şi se află în continuare integrat în sistemul de control al organismului respectiv. Totodată,  Anexa nr. 2 vine cu Declarația organismului de inspecție și certificare privind confirmarea suprafeței cultivate cu culturi fixatoare de azot, intercalate sau succesive, aprobată prin ordinul organului central de specialitate.
 
Proiectul prevede și o nouă procedură de înregistrare în sistemul de agricultură ecologică. În condițiile aprobării modificărilor în redacția propusă, agentul economic va prezenta în acest scop copia de pe certificatul de înregistrare, cu anexarea declaraţiei de constituire, pentru gospodăriile ţărăneşti (de fermier); contractul încheiat cu organismul de inspecție și certificare pentru agenții economici care se înscriu în agricultura ecologică începând cu anul II de conversie; certificatul eliberat de organismul de inspecție pentru agenții care se înscriu în agricultura ecologică începând cu anul II de conversie; planul asolamentelor și rotația culturilor; registrul suprafețelor și culturilor însămânțate, date cu privire la volumele de producție și suprafețele de recoltare; actele juridice care confirmă deținerea în proprietate sau folosință a terenurilor.
 
Totodată, se propune ca termenul de depunere a fișelor de evidență la MAIA, care conferă agentului economic calitatea de producător în agricultura ecologică și reprezintă documente eligibile pentru solicitarea sprijinului, să fie extins până la 31 august (la momentul de față – 1 iunie).
 
Propunerile și recomandările cu privire la îmbunătățirea proiectului vor fi acceptate până la 10 iunie 2022.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

907 vizualizări

Data publicării:

02 Iunie /2022 07:57

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

producție ecologică | înregistrarea | proiect hotarire guvern | consultari publice

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon