Știri
Investițiile în orașele-poli vor asigura creșterea economică regională
Programul constă în crearea unei rețele de orașe atractive pentru locuitori, antreprenori și vizitatori care generează creștere, ocupare a forței de muncă și stimulează dezvoltarea zonelor teritoriale adiacente.
Pentru a beneficia de Program, autoritățile publice locale ale municipiilor beneficiare vor asigura constituirea cadrului instituțional necesar și vor elabora și aproba Planurile operaționale de implementare a Programului la nivel local.
Programul va fi susținut financiar din contul și în limita alocațiilor aprobate în bugetul de stat, din sursele localităților beneficiare și resurse financiare ale programelor de asistență externă.
Obiectivele programului sunt îmbunătățirea mobilității și a calității infrastructurii de acces și a legăturilor acestora cu zonele înconjurătoare, dezvoltarea și echiparea infrastructurilor și serviciilor de suport economic pentru a stimula competitivitatea și sporirea atractivității și a potențialului lor de a genera creșterea calității vieții cetățenilor.
În cadrul programului vor fi susținute financiar proiecte de dezvoltare a municipiilor desemnate orașe-poli de creștere și a localităților rurale din zona lor de influență pe următoarele componente :
-
Conectivitate și mobilitate urbană, axată pe modernizarea infrastructurii drumurilor și serviciilor urbane de transport public
-
Competitivitate și susținerea activităților economice bazată pe dezvoltarea infrastructurii de sprijinire a dezvoltării sectorului privat și atragere a investițiilor străine
-
Revitalizarea urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice axată pe satisfacerea celor mai stringente aspecte ale calității vieții în orașe
-
Modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și rețelelor de utilități publice, prin asigurarea adecvată a populației cu servicii de apă, canalizare, salubrizare și iluminat stradal.
Programul va fi implementat în trei etape:
– de pregătire (termen estimativ – 6 luni după aprobarea Programului)
Conform proiectului, pentru asigurarea unui nivel minim de dezvoltare socio-economică a acestor municipii – care ar corespunde unor criterii de bază de definire a unui oraș-pol de creștere – sunt necesare investiții publice de circa 5,4 mld. lei, inclusiv: 1,2 mld. lei – pentru mun. Soroca, 1,25 mld. lei – pentru mun. Comrat, 1,13 mld. lei – pentru mun. Ungheni, 832 mil. lei – pentru mun. Cahul, 576 mil. lei – pentru mun. Edineț și 415 mil. lei – pentru mun. Orhei.
Potrivit datelor oficiale, în anul 2019 în toate cele șase municipii nivelul salariului mediu a fost sub media națională (7256 lei), ceea ce denotă o predominare a activităților economice cu productivitate scăzută. Cel mai mare nivel al salariului mediu se înregistrează în municipiile Cahul (6975 lei) și Orhei (6923 lei), urmate de mun. Ungheni (6096 lei) și Edineț (5139 lei). Cel mai mic nivel al salariului mediu se înregistrează în mun. Soroca (4500 lei).
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1029 vizualizări
Data publicării:
24 Iulie /2020 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
orase-poli | dezvoltare economica | investiţii | Proiect | monitorul.fisc.md | guvern Moldova
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.