27
08 2016
499

Iranul pledează pentru extinderea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova

Extinderea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Iran, relansarea activității comisiei mixte de cooperare economică, precum și alte subiecte de interes comun au fost discutate vineri, 26 august, de viceministrul economiei, Valeriu Triboi, cu viceministrul afacerilor externe al Republicii Islamice, Ebrahim Rahimpour.

În cadrul discuțiilor, interlocutorii au apreciat evoluțiile din ultimul an a relațiilor comercial-economice dintre cele două state, dar au menționat că potențialul acestora nu este valorificat la maxim, existând rezerve pentru impulsionarea acestora. Partea iraineană a manifestat interesul privind majorarea exporturilor din Republica Moldova, în special, a fructelor, legumelor, cărnii de animale din specia bovine și ovine, precum și stabilirea unor relații de cooperare în domeniul energetic.

Viceministrul Triboi a lansat invitația în adresa delegației iraniene pentru participare la evenimentul Business Week care va avea loc în perioada 4-7 octombrie 2016, la Chisinau, împreună cu reprezentanții mediul de afaceri, ce oferă o platformă eficientă pentru identificarea partenerilor.

Interlocutorii au discutat oportunitatea deschiderii unei reprezentanțe comercial-economice a Iranului la Chișinău, precum și organizarea misiunilor economice a oamenilor de afaceri la Chișinău și la Teheran.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Republica Islamică Iran în perioada ianuarie-mai 2016, a înregistrat suma de $1,6 mil., ceea ce reprezintă o creștere cu $869,2 mii comparativ cu perioada similară a anului trecut. Principale mărfuri exportate fiind fructe, carne de animale din specia bovine, aparate mecanice pentru proiectat, medicamente, etc. Printre cele importate pot fi enumerate părti și accesorii de autovehicule, obiecte din sticla, curmale, smochine, ananas, avocado, polimeri de etilena și altele.

via | www.mec.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.