Știri

Legea insolvabilității va reglementa interdicția aplicată debitorului de a părăsi țara

Interdicția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova sau localitatea de reședință nu poate depăşi 6 luni. Dacă este necesară menţinerea interdicţiei pe un termen mai mare, aceasta poate fi aplicată în mod repetat, în urma unui demers motivat al administratorului/lichidatorului, dar nu mai mult de trei ori în cadrul aceleiași proceduri de insolvabilitate.
 
În ședința Executivului din 9 decembrie 2020 a fost aprobat proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea art. 84 din Legea insolvabilității nr. 149/2012.

 

Amintim, prin Hotărârea Curții Constituționale nr.21 din 4 august current au fost declarate neconstituţionale dispozițiile articolului indicat supra din Legea nr. 149/2012 ce țin de omisiunea reglementării duratei maxime pentru care poate fi dispusă obligația debitorului de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință.

 

Curtea Constituțională a dispus că, până la remedierea deficienței de reglementare constatate şi înlăturarea viciului de neconstituţionalitate, instanțele de insolvabilitate la adoptarea măsurilor de nepărăsire a teritoriului țării sau a localității de reședință vor aplica pentru debitori termenele stabilite de art. 64 din Codul de executare, care prevede resticția pentru aceleași 6 luni.

 

Menționăm că, interdicţia de a părăsi ţara se aplică de către judecător, la demersul executorului judecătoresc, doar în situația în care prezenţa debitorului este necesară pentru executarea eficientă a documentului executoriu şi doar după asigurarea măsurilor de executare a documentului executoriu, cu obligarea executorului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menţinerii acestei interdicţii. Încheierea instanţei de judecată se execută imediat, însă poate fi atacată cu recurs. Demersul executorului judecătoresc privind interdicţia de a părăsi ţara se examinează pe baza materialelor anexate la demers, fără participarea părţilor, iar instanţa care îl examinează poate dispune citarea participanţilor la proces şi a executorului judecătoresc pentru a se pronunţa cu privire la temeiurile invocate în demers.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

1064 vizualizări

Data publicării:

09 Decembrie /2020 13:54

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

legea insolvabilitatii | reglementari | interdictie | proiect de lege | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon