11
05 2022
503

Lotul pe lângă casă drept teren agricol

Din perspectiva politicilor de antreprenoriat, îndeosebi al micilor antreprenori, cerința față de fondator de a deține teren agricol la înregistrarea Gospodăriei Țărănești reprezintă o constrângere la inițierea sau transparentizarea afacerilor. Astfel, lotul pe lângă casă (din intravilan) reprezintă o resursă naturală, care poate fi utilizată de antreprenor în activitatea proprie, conform art.6 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, consideră Ministerul Economiei, care a inițiat procesul de elaborare a proiectului hotărârii Guvernului cu privire la modificarea și completarea unor acte normative.

 

Potrivit autorilor, din perspectiva reglementării afacerilor, existența cerinței privind deținerea terenului agricol în proprietate în Legea nr.1353/2000 și lipsa acesteia în legislația care reglementează alte forme de organizare juridică (FOJ) de antreprenoriat poate fi considerată un dezechilibru de reglementare sau o situație de reguli inegale în detrimentul FOJ de GȚ, ceea ce diminuează importanța conceptuală a cerinței „teren agricol”, pe care este fundamentat (prin lege) refuzul înregistrării GȚ de către primării.

 

Acest fapt este îndeosebi de sensibil în privința unui start-up inițiat de tineri, femei, reprezentanți ai diasporei reveniți în țară sau antreprenori care, observând avantajele oferite afacerilor în cadrul economiei formale, doresc să iasă din economia informală. Un exemplu în acest sens ar servi comercianții de flori, care doresc să-și înregistreze/oficializeze afacerile în formă de GȚ, însă sunt refuzați de primării pe motiv că nu prezintă documente ce atestă proprietatea privată a fondatorului/membrilor GȚ asupra terenurilor agricole.

 

Elaborarea modificărilor la legislație, care se referă la condițiile și situațiile expuse supra (dar și altele), vizează următoarele finalități:

  • instaurarea unui cadru regulator facilitator, egal, echilibrat, competitiv și adecvat, față de toți antreprenorii, pe toate piețele interne, indiferent de forma organizatorico-juridică, forma de proprietate, tipul de activitate a acestora (obiectivul general);
  • este atenuarea distorsiunii accesului pe piața agricolă prin echilibrarea cerințelor la înregistrare afacerilor agricole în FOJ de GȚ, comparativ cu alte forme de antreprenoriat (obiectivul specific).

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.